Med čebelarja Bogdan Hermana iz Ljutomera postal šampion

Slovenski med je izredne kakovosti

Prlekija-on.net, torek, 13. december 2011 ob 08:39
V zadnjih letih se vsako jesen po Sloveniji vršijo senzorična ocenjevanja medu. Med njimi je tudi regijsko ocenjevanje medu v Mariboru, ki se je letos izvajalo v mesecu novembru na Meranovem pod budnim očesom strokovnjakov iz Biotehnične fakultete.

Svečana podelitev pa je potekala v sredo, 7. decembra v dvorcu Betnava. Rezultati 9. regijskega ocenjevanja medu so dokazali, da znajo slovenski čebelarji pridelati med izredne kakovosti. Povprečna ocena oddanih vzorcev ustreza standardom slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo (SMGO), kar pomeni, da je med višje kakovost, zato ČZS spodbuja k uporabi zaščitene znamke SMGO.

Prejetih kar 123 vzorcev na ocenjevanje
Senzorično ocenjevanje je opravila senzorična komisija, sestavljena iz šestih izšolanih senzoričnih preskuševalcev in predsednice komisije dr. Terezije Golob. Čebelarji so se pridno odzvali in poslali na ocenjevanje kar 123 vzorcev medu.  Večina vzorcev je bilo iz širšega območja Štajerske, nekaj pa tudi iz drugih delov Slovenije. Komisija za prevzem vzorcev je po ustaljenih navodilih pregledala prispele vzorce in ocenila kakovost pakiranja in deklaracijo. Izmerili so vsebnost vode in električno prevodnost, saj sta to parametra, ki ju predpisuje Pravilnik o medu. Ugotovili so, da so vsi vzorci, ki so prispeli na ocenjevanje ustrezni in odlične kakovosti, kar dokazuje tudi visoko število žlahtnih priznanj.

Zelo visoke ocene slovenskega medu
Med 123 ocenjenimi vzorci je 29 čebelarjev prejelo zlato priznanje. Največ točk med njimi je prejel vzorec akacijevega medu čebelarja Bogdan Hermana iz Ljutomera, ki je postal šampion. Srebrno priznanje je prejelo 50 vzorcev, 26 bronasto priznanje in 14 vzorcev zahvalo za udeležbo. Delež posameznih priznanj kaže na to, kako odličen med pridelujejo čebelarji v severno-vzhodni Sloveniji. Prvaki sort so bili Čebelarstvo Vogrinec iz Maribora za cvetlični med, Anton Plaznik iz Makol za kostanjev med, in Čebelarstvo Žvikart iz Vuzenice za gozdni med.

Čebelarjem sta priznanja podelila podžupan MOM Milan Mikl in Jožef Bauman predsednik ČZD Maribor. Podžupan Milan Mikl je pozdravil prizadevanja čebelarjev za pridelavo kakovostnega medu in promocijo lokalno pridelanega medu. »Šele pri senzoričnem ocenjevanju večjega števila vzorcev spoznavamo bogastvo naše narave in prizadevnost naših čebelarjev za pridelavo kvalitetnega medu.« je svečanost zaključil Jožef Bauman predsednik ČZD Maribor. S koncertom božičnih pesmi so za pravo decembrsko vzdušje poskrbeli učenci OŠ Franceta Prešerna Ljubiteljske šola Rajšter iz Razvanja.


Več v Gospodarstvo