Zlorabe na bankomatih tudi v Pomurju

Najpogosteje se pojavljajo ponarejeni bankovci za 20, 50 in 100 evrov

Prlekija-on.net, petek, 16. december 2011 ob 12:131
Naprava na bankomatu

Naprava na bankomatu

V letošnjem letu se je na območju Pomurja povečalo število kaznivih dejanj  ponarejenega denarja. Najpogosteje se pojavljajo ponarejeni bankovci za 20, 50 in 100 evrov.

Vnovčevalci, izkoriščajo množično obiskane prireditve, kjer v gneči plačujejo s ponarejenim denarjem, unovčujejo v nakupovalnih centrih, precej unovčitev pa je ugotovljenih na bencinskih servisih, predvsem na odseku pomurske avtoceste, kjer jih unovčujejo predvsem tuji državljani iz vzhodnega dela Evrope.

Pred samo unovčitvijo se le ti tudi najprej prepričajo ali uslužbenci na blagajnah preverjajo pristnost denarja in v kolikor ugotovijo, da ne, to takoj izkoristijo in plačajo nakup s ponarejenim bankovcem.

Kaj narediti v primeru, če sumimo, da smo prejeli ponarejen bankovec?
V primeru, da ste prejeli sumljivi bankovec, le tega nikakor ne vračajte osebi, od katere ste ga prejeli ali pa ga ne poskušajte unovčiti naprej, ampak pokličite policijo na tel. številko 113. Zapomnite si čim več podatkov od osebe, ki vam je tak bankovec izročila (osebni opis, reg. štev. avtomobila, itd..). Če je mogoče osebo zadržite, vendar se ne izpostavljajte nevarnosti.

Kako najhitreje ugotovimo, da bankovec ni pristen, oziroma na kaj moramo biti pozorni?
Bankovci so izdelani z najsodobnejšo tehnologijo. Opremljeni so z več tehnološko zahtevnimi zaščitnimi elementi, zato jih je mogoče razlikovati od ponaredkov. Za pregled ne potrebujete posebne opreme. Zadošča že, da bankovec otipate, pogledate in nagnete.

Bistvenega pomena je poznavanje pravega, oz. pristnega denarja, saj bomo le na ta način lahko ločili pravi denar od ponarejenega. Če je le mogoče, primerjamo bankovec, ki smo ga prejeli z drugim bankovcem enake vrednosti za katerega smo prepričani, da je pristen.

OTIPAJTE bankovec in preverite ali je papir čvrst in gladek. Otipajte reliefni odtis. S prsti pogladite prednjo stran bankovca – ali ga narahlo podrgnite z nohtom – in čutili boste, da je tiskarska barva na nekaterih mestih gostejša.

POGLEJTE bankovec proti svetlobi ter preverite vodni znak, varnostno nit in pregledni motiv (sestavljeno številko). Vsi trije zaščitni elementi so vidni tako s sprednje kot tudi s hrbtne strani pristnih bankovcev.

NAGIBAJTE bankovec in preverite hologramsko podobo na srebrni foliji, zlatorumen trak (na bankovcih za 5 €, 10 € in 20 €) in številko spremenljive barve (na bankovcih za 50 €, 100 €, 200 € in 500 €).

Obstajajo elektronski detektorji, ki so se izkazali kot zelo zanesljivi pri preverjanju ponarejenega denarja. Euro detektor je namenjen preverjanju bankovcev Euro. Na voljo so vam modeli za uporabo tako v podjetjih, kjer je operiranje z denarjem v manjši meri in profesionalni modeli, ki jih priporoča tudi centralna evropska banka. Detekcija bankovcev je nujna za nemoteno in varno delo. Z detektorjem bankovcev boste poskrbeli, da vam nepridipravi ne bodo uspeli podtakniti ponaredka.

Zlorabe na bankomatih tudi v Pomurju
"Policisti Policijske uprave Murska Sobota smo prav tako kot policisti po Sloveniji v tem letu obravnavali nekaj primerov, ko so neznani storilci na bančne avtomate na območju PU Murska Sobota nastavljali tako imenovane skimming naprave za preslikovanje zapisa bančnih in kreditnih kartic. Na območju Slovenije je v letošnjem letu opazen porast tovrstnih naprav, zato ljudi pozivamo, naj bodo pozorni," so sporočili iz PU Murska Sobota.

Iz obravnavanih primerov je znano, da so skimming naprave v večini sestavljene iz dveh delov. Prvi je plastični del, ki se namesti na režo za vstavljanje bančne kartice. "Omenjen del pokrije obstoječega tako, da ga je izredno težko prepoznati," in je namenjen za presnemavanje magnetnega zapisa s plačilne kartice.
Drugi del pa je navadno nameščen nad ekran bančnega avtomata ali na režo za izdajanje bankovcev. "Gre za kamero, ki omogoča snemanje vpisa pin kode."

V Sloveniji je bilo ugotovljeno letos več takšnih primerov, res večinoma v Ljubljani, vendar se tovrsten kriminal kot vemo seli tudi v naše kraje. Prav tako je bilo tekom leta obravnavanih več znanih osumljencev tovrstnih dejanj, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da gre v večini primerov za državljane držav, praviloma vzhodne Evrope.

Namen oz. naloga teh oseb je, da z namestitvijo naprave pridobijo podatke o plačilni kartici, ki jih nato predajo sodelavcem v tujini, kjer se ti podatki tudi zlorabijo.

Zato policija svetuje:
  • pin kodo vtipkajte skrivaj (obstajajo že naprave, ki tipkovnico snemajo s strani),
  • bodite pozorni na kakršne koli nameščene elemente na bankomatih, ki tja ne sodijo,
  • motnja v delovanju bankomata je lahko tudi znak nepravilnosti,
  • opazovanje okolice bankomata, gibanja sumljivih oseb, (ki bi fizično opazovale  transakcijo na bankomatu),
  • nepravilnosti in ugotovljene posebnosti takoj sporočite banki, imetnici bankomata ali policiji.


Več v Črna kronika