Letos mineva 160 let od rojstva Josipa Murse

V spomin Josipu Mursi je bila letos odkrita spominska plošča na Spodnjem Krapju.

Prlekija-on.net, sreda, 19. junij 2024 ob 08:39
Odkritje spominske plošče Josipa Murse

Odkritje spominske plošče Josipa Murse

Kdo je bil Josip Mursa? Stane Kocutar je za oddajo »Na današnji dan« zapisal takole:
»Josip Mursa  je v rojstni vasi Krapje pri Ljutomeru začel proizvodnjo cementnih izdelkov in leta 1889 ustanovil prvo slovensko tovarno mozaičnih ploščic; izdelovali so jih v 37 vzorcih različnih oblik in barv, najpomembnejši izdelek pa so bile strešne krovne plošče, ki niso prepuščale vode. To novost je Mursa zaščitil na Dunaju.
Njegov gospodarski in družbeni fenomen je bil povezan s številnimi socialnimi, političnimi in gospodarskimi premiki, ki so se v habsburški monarhiji zgodili v zadnjih desetletjih njenega obstoja.
Bil je tudi uspešen vinar, izvoznik špargljev, oživil je dirkalno društvo na Cvénu in znova organiziral konjske dirke. Na Cvénu je leta 1907 ustanovil tudi gasilsko društvo ter organiziral osrednjo kmetijsko zadrugo z mlekarno, trsnico, drevesnico in rejo bikov.
Josip Mursa, ki je slovel tudi po slovenskem narodnem prepričanju, je nekaj let aktivno sodeloval v lokalni politiki, deset let pa je bil tudi porotnik na mariborskem sodišču.
Rodil se je pred 160-imi leti (1864) na Krapju pri Ljutomeru

Pred desetimi leti, ob 150-ti obletnici njegovega rojstva je izšla knjiga z naslovom: Mursa - nepozabni napredni Slovenec, avtorja Rada Podgorelca.

Pri obujanju Josipa Murse in njegovega dela poleg potomcev; predvsem Vanje in Maše Samec, ki sta oživili vinsko znamko MURSA kleti MARO (MAšina ROdbina) in sta tako ponesli ime Mursa daleč po svetu, stoji tudi domačin iz Spodnjega Krapja; Denis Raj, ki je bil v veliko pomoč pri pisanju knjige ob 150-ti obletnici, ter tudi pobudnik spominske plošče v spomin Josipu Mursi, ki je bila odkrita letos na Spodnjem Krapju (gasilski dom), ob 160-ti obletnici njegovega rojstva.

Krajevni praznik KS Cven

Krajevni praznik KS Cven letos obeležili na Sp. Krapju
Več v Kultura in izobraževanje