Teleing tudi letos sredstva namenil pomoči družinam iz Pomurja in Podravja

Sredstva so namesto za poslovna darila, namenili Zvezi prijateljev mladine Slovenije

Dejan Razlag, sreda, 21. december 2011 ob 17:587
Predaja čeka

Predaja čeka

V podjetju Teleing nadaljujejo z dobrodelnostjo saj so tudi letos sredstva namesto za poslovna darila, namenili Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Na novinarski konferenci je tako direktor podjetja Janez Smolkovič predstavnici Zveze prijateljev mladine Slovenije Jožici Mikič Horvat predal sredstva v višini 3.000 evrov, ki bodo namenjena reševanju eksistenčnih težav otrok in njihovih družin iz območja Pomurja in Podravja.

Sredstva v roke veččlanskim družinam
Zveza prijateljev mladine Slovenije, je na podlagi mnenj Centrov za socialno delo predlagala štiri družine iz območja petnajstih občin, kjer Teleing ponuja svoje storitve, katerim bodo sredstva namenjena. Gre za družine z več člani, ki se tudi s pomočjo socialnih transferjev težje prebijajo skozi te hude čase, zato bo pomoč šla v prave roke ter te praznične dni polepšala nekaterim družinam.

Sredstva so šle v roke družini s šestimi otroci, kjer mlajši trije živijo z materjo, starejši trije pa z očetom. Mati je trenutno na porodniškem dopustu, družina pa živi v izredno težkih materialnim pogojih. lmeli pa so še dodatno povečane
stroške zaradi selitve.

Druga družina je prav tako šestčlanska, kjer sta oče in mati nezaposlena. Otroci so stari od enega leta do osemnajst let. Družina živi v hiši, katere je mati solastnica, v zelo skromnih razmerah. Preživljajo se z denarno socialno pomočjo in otroškim dodatkom. S temi dohodki se le s težavo preživljajo in krijejo vse mesečne stroške. Družina trenutno potrebuje denar za nakup sobne peči na trdo gorivo, saj je stara dotrajana in prenevarna za nadaljnjo uporabo.

Naslednja družina je štiričlanska, oče in mati pa sta zaposlena z nizkim osebnim dohodkom. En otrok je v vrtcu, drugi obiskuje osnovno šolo. Družina že dalj časa živi v nedokončanem prizidku, do letošnjega leta so bili vsi notranji prostori v zelo grobem stanju, v tem letu pa so pričeli z deli. Uredili so kopalnico in sanitarije, kuhinja in ostali prostori pa še čakajo na pleskanje ter pohištvo.

Nadaljujejo tudi z akcijo Poveži se in z investicijo v lastno optično omrežje
Podjetje Teleing je tudi drugače vpeto v lokalno okolje. Tako so postali glavni sponzor ŽNK Teleing Pomurje Beltinci, ki je v jesenskem delu na vrhu lestvic v kar štirih selekcijah. Pomagajo pa tudi drugim društvom z Društvenim paketom, ki so ga začeli ponujati v letošnjem letu in v katerem neprofitnim društvom zagotavljajo storitve televizije, interneta in telefonije 9,99 evrov mesečno.

V letošnjem letu so v tej akciji zbrali 26 računalniških monitorjev, 12 računalniških ohišij, 6 tipkovnic in 3 tiskalnike. Velik del zbrane opreme je bil sicer neuporaben, zato so jo oddali v nadaljnjo predelavo in na ta način zagotovili, da neuporabni deli opreme niso končali nenadzorovano v naravi. Uspeli pa so sestaviti dva delujoča računalnika.

Teleing prav tako uspešno zaključuje poslovno leto, saj so prihodke od prodaje povečali za več kot 15 odstotkov. V letu 2011 so dodatno zaposlili še 3 sodelavce, tako da jih je sedaj 26 redno zaposlenih. Dobiček bo sicer nekaj manjši kot v letu 2010, kar je posledica tega, da cen storitev niso zvišali že vse od začetka leta 2010, kljub zviševanju vseh stroškov.

Dobiček ves ta čas vlagajo v gradnjo lastnih optičnih omrežij in v omrežno opremo za zagotavljanje storitev, saj se zavedajo, da naložbe pomenijo obstanek na trgu. Tako so tudi v letu 2011 nadaljevali z investicijami v lastno optično omrežje, saj se zavedajo, da je prihodnost fiksnih telekomunikacij v optičnih omrežjih. Tako so na območju 15ih občin, kjer ponujajo storitve, položili več kot 260 kilometrov cevi za optiko in v njih že uvlekli tudi več kot 80 kilometrov optičnih kablov. Zelo dobro sodelujejo z vsemi občinami in se vključujejo v gradnjo druge komunalne infrastrukture, tako da sočasno polagajo cevi za optiko.

V letošnjem letu so ponudbo storitev razširili tudi v odprto širokopasovno omrežje OŠO, ki je bilo zgrajeno z evropskimi sredstvi na območju občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

V naslednjih osmih letih načrtujejo, da bodo v celoti nadomestili obstoječa bakrena omrežja kabelske televizije z novim optičnim omrežjem. Lastna širokopasovna optična omrežja gradijo izključno na območjih, kjer še ni tovrstnega omrežja. Po njihovem mnenju je ekonomsko neupravičeno graditi več vzporednih širokopasovnih optičnih omrežij do istih naročnikov, saj bo naročnik uporabljal priključek le na eno omrežje. Zato bi bilo najbolje, da bi se vsa širokopasovna optična omrežja gradila,
kot odprta. Tako so v Teleingu pripravljeni lastna omrežja ponuditi tudi drugim ponudnikom storitev. Prav tako pa se dogovarjajo o pogojih uporabe za ponudbo njihovih storitev z nekaterimi operaterji, ki so že zgradili širokopasovna optična omrežja, pa niso v celoti izkoriščena.

Največja investicija na ptujskem območju
Največjo investicijo pa v Teleingu za naslednje leto načrtujejo na območju Mestne občine Ptuj, kjer so lani prevzeli v upravljanje KKS Ptuj in ga sedaj intenzivno posodabljajo. Prav tako načrtujejo v začetku leta 2012 otvoritev nove lnfo točke na Ptuju, podobne kot je v Ljutomeru, s katero želijo še bolj približati storitve naročnikom na širšem ptujskem območju.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.




Več v Gospodarstvo