V Spuhlji pomagajo sokrajanoma v stiski

V prvi akciji pripravili kurjavo za zimo

Branko Košti, petek, 13. januar 2012 ob 18:071
Župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan in Denis

Župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan in Denis

V današnjem kriznem času, ko se je vsak prisiljen ukvarjati s svojimi vsakodnevnimi težavami, neredko spregledamo, da nekdo v naši neposredni bližini, sosedje in sovaščani, živi v veliko hujši stiski kot mi sami. Prav to se je zgodilo tudi vaščanom Spuhlje, v vasi v neposredni bližini Ptuja, ob cesti proti Ormožu in Zavrču.

Presenečeni in osupli so bili v torek, ko je bila v TV oddaji Preverjeno predstavljena stiska njihovih sovaščanov, triindvajsetletnega Denisa in njegovega triinsedemdesetletnega, bolnega dedka Janeza. Po smrti matere pred nekaj meseci, Denis z dedkom živi v precej dotrajani hiši, ki kliče k nujni prenovi. Dotrajano je ostrešje, pokrito še s salonitno kritino, lesena okna so razpokana in ne tesnijo, zaradi gostega prometa tovornjakov mimo hiše se pojavljajo razpoke v zidovih, obnoviti bi bilo potrebno oplesk v stanovanjskih prostorih, tudi pohištvo je dotrajano. Denis je zaposlen kot trgovec za določen čas in prejema  le 500 € plače, pogodba se mu izteče prihodnji mesec, ne ve, če mu jo bo delodajalec podaljšal. Dedek prejema nizko pokojnino, zato jima prihodki komaj zadostujejo za preživljanje, poleg tega Denis odplačuje še materine dolgove, zato nimata sredstev niti za najnujnejše vzdrževanje hiše. Nad njima visi še grožnja vračanja denarne socialne pomoči, katero je prejemala mati in skupni znesek presega 12.000 €.

Odziv vaščanov Spuhlje in okolišanov na to novico je bil hiter in učinkovit. Predsednik Četrtne skupnosti Spuhlja Franc Bolcar je takoj vzpostavil stik s prizadetima, s situacijo je seznanil tudi župana MO Ptuj dr. Štefana Čelana in direktorja občinske uprave. Danes, 13. januarja, ko smo Denisa obiskali, je potekala že prva akcija in sicer so pri večnamenski dvorani v Spuhlji številni krajani razžagali , razcepili, prepeljali do hiše in pospravili v klet približno 14 m3 drv, katera je zagotovil župan občine Podlehnik Marko Maučec. Po zagotovilih g. Bolcarja so v teh nekaj dneh že uspeli zagotoviti  les za ostrešje in kritino, okna in vrata, pleskarje, ki bodo prepleskali notranjost, dobri ljudje so prispevali kar nekaj pohištva in gospodinjskih aparatov. Če bodo vremenski pogoji ugodni, bodo že v naslednjih dneh popravili ostrešje, hišo prekrili, zamenjali okna in uredili notranjost. Da bo delo lažje potekalo, bodo ves čas skrbele gosdpodinje društva Marjetice z dobro hrano in pijačo.

Župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan, ki je sočasno z nami obiskal Denisa in Janeza, je zagotovil vso potrebno pomoč s strani občine in obljubil, da bodo preko ustreznih institucij poskušali doseči oprostitev vračila denarne pomoči, katero je prejela Denisova mati.

Še kontakt, če kdo želi pomagati: Spuhlja 92a in njegova telefonska: 041/922-984, kličete pa lahko po 14.00 uri, ker je Denis do takrat v službi.

V spodnjem videu si lahko ogledate še prispevek o tej problematiki, ki je bil objavljen v oddaji Preverjeno na POP TV.



Več v Kultura in izobraževanje