Samostojna razstava Albine Kragelj

Razstava Albine Kragelj v DOSOR-ju bo odprta do 31.01.2012

ZARM, nedelja, 22. januar 2012 ob 17:54
Razstava Albine Kragelj

Razstava Albine Kragelj

Minuli konec tedna je v galeriji ustanove DOSOR v Radencih odprla samostojno razstavo slikarka Albina Kragelj. Na ogled je ponudila 25 svojih novejših del. Razstava bo odprta do 31.01.2012.

Otvoritvene slovesnosti so se poleg prijateljev, znancev, simpatizerjev njenih del in družinskih članov udeležili še: g. Aleš Arih, profesor  in direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj  Ormož,  g. Mihajlo Lišanin, urednik revije »Likovni svet«, ga. Marija Erveš, predsednica DU Radenci in številni kolegi – likovni umetniki.

Na prisrčni prireditvi je uvodno glasbeno točko na flavti zaigrala Kristina Žižek, vnukinja gostiteljice. O slikarki in njenih delih je nato spregovoril profesor Aleš Arih. Predstavil je tudi kritiko njenih del izpod peresa umetnostne zgodovinarke, gospe Stanke Gačnik, ki je med drugim zapisala: »Motivika njenih del je dokaj raznolika in hkrati tudi zelo prepoznavna. Narava ji pomeni primarni in domala edini vir iz katerega se napaja. Prepusti se njeni govorici, prisluhne številnim nagovorom, ki so zajeti v njeni snovni in metafizični podobi.

Poišče in odkrije del trenutne stvarnosti, jo s svojimi likovnimi izrazili zajame in preoblikuje v novo izrazno polje, v novo podobo, kot svojo občuteno resničnost dojemanja in dajanja hkrati. Takoj opazimo, da tukaj ne gre zgolj za »suhoparno« preslikavo videnega, ampak jo pri vsem tem bolj zanima odnos in sinergija barv ter likovne kompozicije, kot načinom osebne oziroma svojstvene interpretacije in individualne likovne govorice. Ta način razmišljanja vodi Albino Kragelj v nenehno raziskovanje barvnih odnosov in kompozicij, vse do abstraktnega načina likovnega  izražanja.
«

Povezovalec otvoritvene slovesnosti je povedal, da ima Albina Kragelj poleg slikarstva še eno prostočasno ljubezen – pisanje pesmi, od katerih dve je predstavila gospa Mira Ritoper. Zaključno glasbeno točko na violini je prispevala učenka 6. razreda Glasbene šole Gornja Radgona Polonca Kulčar.

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavljena dela in v Knjigo vtisov zapisali mnoge pohvale ter lepa in spodbudna mnenja. Nato pa so se še dalj časa zadržali ob prijetnem vzdušju in dobri kapljici.


Več v Kultura in izobraževanje