Filmsko potovanje Künštnih Prlekov med Muro in Dravo

V živi sliki in besedi po 11 občinah LAS Prlekija

Prlekija-on.net, sobota, 28. januar 2012 ob 11:5915
Premiera filmov

Premiera filmov

Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki je v hotelu Bioterme v Moravcih v Slovenskih goricah pripravilo premierno slovesnost štirih filmov »Prleki med Muro in Dravo«.

Premierna slovesnost, ki se je pričela s kulturnim programom Künštnih Prlekov je privabila številne prleške župane, predstavnike društev in organizacij, turistične delavce ter ostale pomembne goste, ki so na različne načine sodelovali pri pripravi tega projekta. Prisotni, ki so ob premierni projekciji filmov napolnili Kamnito dvorano hotela Bioterme so bili enotnega mnenja, da gre za pomemben prispevek k promociji in turistični zanimivosti Prlekije.

Filmski zapis o Prlekiji je sicer nastal v sklopu projekta "V živi sliki in besedi po 11 občinah LAS Prlekija," ki je financiran iz evropskih sredstev, iz 4. osi Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007–2013 LEADER v okviru Lokalne razvojne strategije Prlekija. Projekt je neprofiten, njegova skupna vrednost pa znaša 33.380,00 EUR, pri čemer znesek sredstev LEADER znaša 30.900,00 EUR, nosilec projekta pa zagotavlja lastni delež 2.480,00 EUR.

Projektne aktivnosti so prispevale k povečanju pripadnosti prebivalcev skupni identiteti območja LAS Prlekija ter k prepoznavanju lokalnih posebnosti kot vrednote v duhovnem in materialnem smislu in kot priložnost za razvoj.

Prvi v seriji filmov, kjer so Künštni Prleki po Muri potovali po občinah Apače, Gornja Radgona in Radenci, bo premierno predvajan na osrednji pomurski televiziji TV IDEA to nedeljo 29. januarja, ob 20. uri. Ostala nadaljevanja pa bodo nato na sporedu še naslednje nedelje, ob isti uri, na istem programu. Z željo, da bi filme približali Prlekom bodo v naslednjih tednih po občinah potekale še dodatne predstavitve filmov.

"S projektom smo želeli prispevati k povečanju pripadnosti prebivalcev skupni identiteti območja LAS Prlekije in hkrati domače ljudi spomniti, da lokalne posebnosti prepoznajo kot vrednote v duhovnem in materialnem smislu in kot priložnost za razvoj," je povedal projektni vodja Klaus Dieter Požgan.

"Med snemanji smo s čolni dodobra spoznali Muro in pokukali na Dravo ter si med tem s kolesi dodobra ogledali prleško pokrajino. Srečevali smo predstavnike občin ter domačine, se družili z društvi in organizacijami, ki delujejo v posameznih občinah, spoznavali kulturne, etnološke in naravne znamenitosti posameznih delov Prlekije in spremljali pomembnejše dogodke in prireditve, ki se na tam odvijajo," je povedal predsednik Etnološko kulturnega društva Künštni Prleki Milan Belec.


Več v Družabno