V Radgonskih goricah opravili Svečnično trgatev

Medijska ledena Svečnična trgatev uspela

Prlekija-on.net, petek, 3. februar 2012 ob 15:261
Miša Margan in Jelena Vadnjal, foto: Mediaspeed.net

Miša Margan in Jelena Vadnjal, foto: Mediaspeed.net

Radgonske gorice so že štirinajsto leto zapored, na dan drugega februarja, pripravile Svečnično trgatev, ki je bila tokrat medijsko obarvana. V letošnjem letu praznujejo 160–letnico, zato so se organizatorji odločili, da med trte v Police povabijo predstavnike sedme sile.

Temperature so omogočile celo ledeno trgatev, katere pogoj je, da se vsaj tri dni temperatura ne povzpne nad -7 stopinj Celzija. Bralci so z delom pričeli v ranih jutranjih urah, kmalu pa so se jim med tristotimi trtami sorte chardonnay, pridružili še predstavniki medijev iz vse Slovenije.

Vino bo, kot vsi dosedanji letniki, polnjeno v posebne steklenice v obliki sveče, primerne za protokolarna in darila visoke pomembnosti. Letošnji pričakovani izplen je 70 litrov. Najstarejša steklenica Svečničnega vina, katero je moč kupiti nosi letnico 1997, sicer pa je prav starejše letnike težko dobiti, saj se Svečnična vina sproti prodajo ali podarijo. Nekaj malega hranijo v arhivu Radgonskih goric za posebne priložnosti, kot je bila ta trgatev. Polnijo ga v steklenice 0,35L, gostota, barva, pridih zmrzali in zrelost pa kažejo na to, da gre za predikat najvišjega razreda.

Kratka zgodovina Radgonskih goric
Na razgibanem področju med reko Muro in Ščavnico vinsko trto že od nekdaj častimo in ji znamo ustreči. V obdobju med 1792 in 1835 jo je razširil nadvojvoda Janez, brat cesarja Franca. Leta 1819 je bila ustanovljena Kmetijska družba za Štajersko v Gradcu, ki je imela podružnico tudi v Radgoni.

Radgončan po imenu Kleinošek je leta 1852 poslal na trg prve penine po klasični metodi z sekundarnim vrenjem v steklenici. O tem so takrat pisala »Bleweisove novice«, eden pomembnejših takratnih slovenskih časopisov. Pozneje je Kleinoškovo podjetje odkupila švicarsko francoska družina Bouvier. Proizvodnjo so močno razširili in zgradili številne, še danes uporabne kleti.

Po drugi svetovni vojni se je formiral kmetijski kombinat Radgona, ki je upravljal vinograde in klet. Leta 1997 je bila ustanovljena današnja delniška družba »Radgonske gorice d.d.«.

Družba je danes največji pridelovalec penin v Sloveniji, ponaša pa se tudi z mirnimi vini, kjer je traminec s »črno etiketo« postal prava slovenska vinska legenda.

Svečnično vino
Sorta: 100 % Chardonnay

Alkohol: 10,57 vol %
Vsebnost sladkorja: 137,7 g/l
Skupne kisline: 8,34 g/l

Opis vina: Trgatev za to posebno vino opravimo na dan drugega februarja. Ta dan se imenuje tudi svečnica, zato smo vino poimenovali v Svečnično vino. Izbrana sorta je Chardonnay. Grozdne jagode so posušene, največkrat tudi zmrznjene. Sladkorji in kisline so močno skoncentrirani. Vino kaže bogastvo narave v vsej veličini. Gostota, barva, pridih zmrzali in zrelost kažejo na to, da gre za predikat najvišjega razreda.

Temperatura serviranja: 10 - 12 stopinj C.

Foto: Mediaspeed.net


Več v Družabno