Koš za »grde« razvade

V ta koš učenci ne mečejo odpadkov, temveč razvade oziroma navade, ki bi jih želeli opustiti

Jasna Lampreht , ponedeljek, 6. februar 2012 ob 11:221
31. januarja v Sloveniji obeležujemo dan brez cigarete, na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci pa je ta dan namenjen vsem grdim razvadam oziroma navadam.

Pred tremi leti so Reja Žinko, Leon Lipovec in Miha Ribič izdelali poseben koš, ki dopolnjuje šolsko zbirko eko košev.  V ta koš učenci naše šole ne mečejo odpadkov, temveč razvade oziroma navade, ki bi jih želeli opustiti. Naša ideja je naslednja. Vsak učenec razmisli o svojih neprimernih, nezdravih – »grdih« navadah ali razvadah, jih zapiše na listek in odvrže v koš ali kot radi rečemo »odvrgel/a sem stran«. Nato se poskušajo zapisanemu izogibati vsaj nekaj časa ali pa se celo rešiti zapisane razvade, navade.

Predhodno smo naredili raziskavo o najpogostejših grdih navadah oz. razvadah, ki veljajo v naši družbi za nesprejemljive in ne veljajo le za učence naše šole. Intervjuvani so med najpogostejšimi navedli naslednje (besedne zveze so citirane): kajenje, pitje alkohola, drogiranje (prepovedane droge), grdo govorjenje, preklinjanje, grizenje nohtov, grizenje las, prdenje, čohanje po riti, vrtanje po nosu, prenašanje zakladov iz nosa v usta, kazanje jezika, riganje, neučenje, laganje …

Letos smo ugotovili, da je večina učencev naše šole odvrgla v koš grizenje nohtov in grdo govorjenje. Kaj pa bi vi odvrgli v naš koš?


Več v Kultura in izobraževanje