Pri vinoreji Kaučič bodo pridelali slamnato mojstroVINO

Iz mošta nameravamo vzrediti sladko vino z nekoliko višjim alkoholom

enPRLEKpač, ponedeljek, 6. februar 2012 ob 18:56
Ledeno slamnato vino

Ledeno slamnato vino

V kleti vinoreje Kaučič bomo pridelali »slamnato vino« zato smo 8. oktobra 2011 iz 400 trsov Renskega rizlinga porezali in obesili pod napušč okrog 600 kg grozdja, katerega smo pustili na šparonih.

Za tak postopek smo se odločili zato, ker se potem grozdje počasneje suši in tako ohrani več primarnih arom. V nedeljo, 5. februarja 2012 pa smo grozdje obrali s šparonov in ga pričeli stiskati. Nabrali smo okrog 400 kg grozdja, katero nam je dalo približno 100 litrov mošta s 185 Oe° sladkorja. Ker smo stiskali pri zelo nizkih temperaturah smo iztisnili le ekstrakt saj so kristali ledu ostali v jagodah v preši.

Iz mošta nameravamo vzrediti sladko vino z nekoliko višjim alkoholom, kateri bi naj vinu dal več telesa in zelo dolgo življenjsko dobo. A pot do tja je še dolga, prve poizkušnje so predvidene čez leto in pol, medtem ko bo to slamnato ledeno mojstroVINO možno kupiti nekje čez tri leta.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno