Uvajanje boljših, novejših in primernejših metod v učenje plavanja otrok

Učenci 1. razredov Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer so se preizkusili v plavalnih veščinah na tečaju plavanja

Nuša Novak, torek, 7. februar 2012 ob 16:451
Plavalni tečaj

Plavalni tečaj

Plavanje je ena izmed športnih disciplin, ki je v življenju zelo pomembna, kajti z njo se srečujemo že od majhnih nog. V Sloveniji je sistem oplavanjevanja kljub prizadevanjem, v zadnjih letih še vedno premalo učinkovit. Rezultati učenja plavanja niso zadovoljivi (predvsem ne pri najmlajših). Glede na to, da je učenju plavanja namenjeno sorazmerno zadostno število ur, gre vzroke za takšno stanje v največji meri iskati v premalo učinkovitih metodah učenja plavanja.* Zato je zelo pomembno, da naše otroke čim prej navajamo na plavanje, vendar jih moramo najprej odvaditi strahu pred vodo, potem pa začnemo z učenjem plavalnih tehnik.

Tudi učenci 1. razredov Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, so se preizkusili v plavalnih veščinah na tečaju plavanja, ki je potekal v dveh terminih (od 23.01-27.01.2012 in od 30.01.-03.02.2012) v Biotermah Mala Nedelja, pod vodstvom plavalne šole Delfin. Prvošolčke so spremljale tudi strokovne sodelavke podaljšanega bivanja. Plavalni tečaj je potekal vsak dan od 12. do 15. ure, kar je skupaj 20 pedagoških ur: 15 ur plavanja in 5 ur za priprave. Šola plavanja je zajemala razne novejše metode učenja plavalnih veščin, katere temeljijo predvsem na postopnem učenju in osvajanju posamezne tehnike.

Učenci so se sprva učili drsenja in lebdenja na vodi, izdihovanja v vodo, potapljanja glave, kasneje so pričeli z osvajanjem osnov plavanja in učenjem osnovnih tehnik (prsno plavanje-žabica in hrbtno plavanje) ter plavanje in igra v vodi s pomočjo raznih plavalnih pripomočkov. Naučili so se tudi kako nuditi prvo pomoč nezavestnemu in kako poteka reševanje iz vode. Učenci so za trud in uspešnost dobili tudi ustrezna priznanja, poudariti pa je treba, da je bilo podeljenih kar nekaj zlatih morskih konjičkov, kar je zagotovo velika spodbuda, da otroci ne bodo imeli več strahu pred vodo.

*Po diplomskem delu IZBOLJŠANJE OBSTOJEČE METODE UČENJA PLAVANJA OTROK STARIH OD 4 DO 6 LET, Tanja Kumprej


Več v Kultura in izobraževanje