Internetne zasvojenosti otrok in mladostnikov

Mesec februar je mesec varne rabe interneta

Nuša Novak, četrtek, 9. februar 2012 ob 22:272
Internetne zasvojenosti otrok in mladostnikov

Internetne zasvojenosti otrok in mladostnikov

V torek, 07.02.2012, ob 17.00 uri, je na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer v večnamenskem prostoru, potekalo predavanje in razgovor na temo »Internetne zasvojenosti otrok in mladostnikov«.

Predavanje je vodil Bojan Belec, dr. medicine, specialist pedopsihiatrije, zaposlen na svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani. Že vrsto let se ukvarja z vsemi oblikami zasvojenosti – tudi z zasvojenostjo z internetom.

Z uvodnimi besedami je vse prisotne starše in učitelje najprej pozdravila gospa ravnateljica, Darja Kosič Auer. Nato pa je besedo prepustila predavatelju, ki je prišel v rodno Prlekijo z namenom, da nas seznani z vsemi pastmi odraščanja otrok in mladostnikov ob internetu, kajti mesec februar je mesec varne rabe interneta. Razgovor se je pričel z dejstvom, da starši veliko preveč popuščamo svojim otrokom. Dovolimo jim, da imajo že od majhnih nog televizorje v svoji sobi, da ves prosti čas preživijo pred računalniki, bodisi na internetu ali igrajo igrice. S tem se nezavedno zmanjšuje medsebojna komunikacija, kajti internet postaja prevladujoča ali morda celo edina sprostitev za preganjanje dolgčasa. Je namreč kakor droga, ki nas neizmerno očara in nas popolnoma zasvoji.

Večina otrok ima svoj Facebook račun
Ravno na ta dan, so v dopoldanskem času imeli tudi učenci višje stopnje OŠ Ivana Cankarja, v večnamenskem prostoru osnovne šole, delavnice in razgovor, na temo Osveščena oz. varna raba interneta. Seznanili in poučili so se predvsem o tem, kako se na internetu zavarujejo osebni podatki, kakšna so pravila obnašanja v virtualnem svetu ipd. Na vprašanje »Kdo vse ima Facebook in ali zjutraj pred poukom že vklopite računalnik?«, so na prvo vprašanje učenci od 6. do 9. razreda, skoraj vsi odgovorili pritrdilno. Na drugo vprašanje, pa je prav tako presenetljiva tretjina učencev odgovorila, da že zjutraj vklopijo računalnik in pobrskajo po internetu ali igrajo igrice. To je zanimiv podatek, ki nam pove veliko o našem odnosu z otroci in mladostniki, o družinskih pravilih in omejitvah. Internet ima poleg koristnih spletnih naslovov tudi številne pomanjkljivosti. Glavne med njimi so predvsem številne oblike nasilja, ki se vedno pogostejo pojavljajo na spletu. Nekoč velik tabu, dandanes prvenec v vseh medijih, pa so zagotovo neprimerne vsebine. Otroci in mladostniki namreč ne vedo presoditi kaj je prav in kaj ne. Zato jim je potrebno razložiti bistven pomen anonimnosti, predvsem pa kritičnosti glede presoje o uporabi interneta.

Zasvojenost z internetom ni samo predmet obravnave pri otrocih in mladostnikih, ampak smo del te obravnave tudi starši sami, saj se velikokrat sploh ne zavedamo, da določene zasvojenosti prenašamo na svoje otroke. In kaj je značilno za tiste, ki so zasvojeni z internetom? Izguba samokontrole, izguba občutka za čas, nemogoča odmiselnost računalnika, zapostavljanje šole itd. Vendar ali se je popolnoma odreči internetu smiselno in ali je to sploh mogoče v današnjem času? Znanstveniki ugotavljajo, da so otroci in mladostniki zelo dobro tehnično podkovani, v večini celo veliko bolj kakor odrasli, saj rastejo z uporabo računalnika in novejših medijskih naprav. V ta namen je dobro, da uporabljajo računalnik in internet zgolj v šolske namene in prosti čas preživljajo na drug način. Starši moramo meje vzgoje postavljati tudi takrat, ko je računalnik ugasnjen.

Vedeti je treba, da so otroci kljub dobremu poznavanju sodobnih tehnologij, ena najbolj ranljivih skupin, saj so zaradi svoje neizkušenosti, lahko tarča različnih zlorab in nezdrave uporabe interneta.


Več v Kultura in izobraževanje