V Biotermah so se zbrale Pomurske kmetice

18. srečanje kmetic Pomurja

Branko Košti, četrtek, 9. februar 2012 ob 23:154
18. srečanje kmetic Pomurja

18. srečanje kmetic Pomurja

S pesmijo Fantov od Male Nedelje in s pozdravnim nagovorom Svetovalke za dom, družino in dopolnilne dejavnosti KGZ Murska Sobota na območju UE Ljutomer Frančke Lebarič, se je v četrtek, 9. februarja, pričelo 18. srečanje kmetic Pomurja.

V polno zasedeni večnamenski dvorani hotela Bioterme so se kmeticam z obeh bregov Mure pridružili številni gostje: podpredsednik KGZ Slovenije Branko Tomažič, županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, župan občine Veržej Slavko Petovar, župan občine Križevci mag. Branko Belec, župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, vodja Oddelka za kmetijsko svetovanje pri KGZ Murska Sobota dr. Stanko Kapun, koodinatorka za dopolnilne dejavnosti KGZ Slovenije Jožica Vodopivec Rozman, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič.

Vsakoletna srečanja pomurskih kmetic so namenjena druženju ter predstavitvi uspehov in ustvarjanja skozi vse leto. Uspehov pa je veliko, tudi na področju kulinarike, saj so kulinarični izdelki s pomurskih kmetij deležni številnih priznanj na lokalni, regijski in državni ravni. Težo kvaliteti izdelkov dajejo priznanja vseslovenske kulinarične razstave Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, katera bo v mesecu maju že triindvajsetič. Na lanski razstavi so pomurske kmetije sodelovale s 130 izdelki, od tega je bilo z zlato oceno ocenjenih 44 izdelkov, srebrno priznanje je prejelo 37, bronasto pa 33 izdelkov, pet izdelkov pa je prejelo znak kakovosti, kar pomeni, da je izdelek tri leta zapored prejel zlato priznanje. Znak kakovosti so prejeli: Milena Bertalanič za jabolčni čips, Marija Tanacek iz Lastomercev za sadni kruh, Gider Šinko Cvetka iz Rogaševec za orehove in vanilijeve rogljičke, znak kakovosti za ekološki jabolčni sok so prejeli na ekološki kmetiji Vanje in Marka Slaviča.

Pomurke kmetice že vrsto let uspešno sodelujejo tudi na Gostinsko turističnem zboru Slovenije. Na lanskem v Čatežu je Marija - Muca Kiraly iz Čentibe prejela srebrno priznanje za izdelane cmoke kot prilogo in kot sladico. Vsi omenjeni so na prireditvi prejeli priložnostna darila. Posebne pozornosti sta bili deležni še Marija Rožman iz Terbegovec, ki je že v nekdanji Jugoslaviji štirikrat tekmovala na državnem prvenstvu v oranju, vse do lani pa je bila tudi slovenska prvakinja v vožnji s traktorjem in prikolico, lani pa je v starostni kategoriji nad petdeset let zasedla drugo mesto, in Elizabeta Kosi iz Ključarovec, ki je prejela številna priznanja za svoj kruh iz kmečke peči.

Pomembno področje dejavnosti pomurskih kmetic je tudi izobraževanje, kateremu urico so namenile tudi na tokratnem srečanju. Medse so povabile mag. farmacije Polonco Fiala, ki jim je predavala o gripi in prehladu in ob koncu odgovorila tudi na nekaj vprašanj.

Tovrstna srečanja nikoli ne minejo brez kulturnega pridiha. Zanj so poleg ljudskih pevcev poskrbeli še Trezika Marinič s svojo poezijo, Franček in Micika, učenca OŠ Mala Nedelja sta kmeticam povedala, kako se je kmetovalo v njuhih mladih letih, z atraktivnim nastopom pa so "zažgale" plesalke plesne skupine Kan-kan iz Sv. Jurija ob Ščavnici.

Dejan četrtek, 9. februar 2012 ob 23:42

Marija Rožman iz Terbegovec, ki je že v nekdanji Jugoslaviji štirikrat tekmovala na državnem prvenstvu v oranju, vse do lani pa je bila tudi slovenska prvakinja v vožnji s traktorjem in prikolico, lani pa je v starostni kategoriji nad petdeset let zasedla drugo mesto

Zanimivo Respekt

Pa To ja za jabolčni čips Nasmeh

pravični petek, 10. februar 2012 ob 13:31

Kje so tiste nekdanje stare kmečke ženice? Mislec Hihihi

Sicer so pa taboljše fotke 56, 59, 60, 61. To ja


TUNČEK petek, 10. februar 2012 ob 14:03

Dobra traktoristka, poznan jo . Pomežik

TUNČEK petek, 10. februar 2012 ob 14:06

Sen misla na Marijo Rožman s Trbegovec.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno