»Junaki našega časa - kdo so in zakaj?«

22. zasedanje otroškega parlamenta

Nuša Novak, petek, 17. februar 2012 ob 23:282
Minule dni povsod po Sloveniji potekajo medobčinska zasedanja 22. otroškega parlamenta. Tudi občinsko društvo prijateljev mladine (ODPM) Ljutomer, vsako leto organizira in pripravi medobčinski otroški parlament, na katerem osnovnošolci iz občine Ljutomer in iz sosednjih občin, razpravljajo o različnih aktualnih temah.

Na tokratnem že 22. medobčinskem parlamentu, je 14 učencev iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, Mala Nedelja, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, Stročja vas, Veržej, Razkrižje in Križevci, govorilo na temo »Junaki našega časa - kdo so in zakaj?«. To temo so izbrali učenci na 21. nacionalnem oz. državnem otroškem parlamentu v Ljubljani, 21.marca 2011.

Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočijo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament. Na občinskem otroškem parlamentu, pa izberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora v Sloveniji.

Otroški parlament deluje že 22. leto
Otroški parlament je nastal leta 1990 na pobudo učencev, da bi lahko javno spregovorili, predstavili svoja mnenje, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo ali preživljajo prosti čas. Tema prvega otroškega parlamenta je bila »Otrokom zdravo in varno okolje« in je že takrat oblasti spodbudila k temu, da prisluhnejo idejam mladih. Kajti že od nekdaj velja rek: »Na mladih svet stoji«. Od takrat otroški parlament deluje neprekinjeno že 22. leto in kolikor je videti, je marsikatero mnenje in ideja mladih, že rodilo številne sadove.

Učenci omenjenih osnovnih šol, so v mesecu januarju 2012, imeli zasedanje v okviru razrednih skupnosti in šolskega parlamenta. Zasedanja v oddelčnih skupnostih so se udeležili učenci od 6. do 9. razreda.

Posnemanje svojih junakov, ima lahko negativne posledice
1. februarja 2012, pa so se delegati, ki so bili izbrani na posameznih osnovnih šolah, zbrali na medobčinskem parlamentarnem zboru, ki je potekal v prostorih Mestne hiše v Ljutomeru, pod vodstvom ga. Mateje Leskovar. Mladi parlamentarci so se najprej na dvourni delavnici seznanili s temo letošnjega parlamenta, kjer so izmenjali svoje poglede, mišljenja in ideje na temo »Junaki našega časa - kdo so in zakaj?«. Izbrana tema je bila zelo inovativna, zahtevna in za večino učencev na začetku tudi zelo nerazumljiva. Prav tako, pa je obravnavana tematika tudi zelo kompleksna in večplastna. To pomeni, da je na to temo mogoče gledati iz številnih različnih vidikov. Učenci so na začetku najprej izpostavili bistvene lastnosti obravnavanega junaka, tako vizualne kakor tudi karakterne. Vzporedno pa so vpeljali tudi razlago o tem, zakaj so izbrali določeno osebo za junaka ter ali je obravnavana oseba resnična ali le virtualna. Učenci so poudarili, da dandanes obstajajo številni resnični junaki, ki jih spoznamo preko različnih medijev. To so npr. filmski zvezdniki, glasbene skupine, pevci, športniki... Na drugi strani pa so virtualni junaki, ki jih spoznamo v književnih delih, risankah in še marsikje. Kljub resničnosti in neresničnosti junakov našega časa, pa se velikokrat porajajo polemike glede njihovega vpliva na otroke in mladostnike. Vsi vemo, da so otroci zelo dovzetni za vse novitete. In zaradi tega, se velikokrat hočejo poistovetiti z najljubšimi junaki ter prevzeti njihove vzorce obnašanja, stil oblačenja in vse kar je povezano z njimi. To so glavni razlogi, zakaj oponašanje »junakov« velikokrat ni pozitivno, ampak na otrocih in mladostnikih pusti negativne posledice.

Osnovnošolci so na delavnici na medobčinskem zasedanju izdelali tudi plakat, ki je zajemal bistvo obravnavane teme. Potem so se delegati pripravili na uradni del zasedanja, ki so se ga udeležili tudi gosti, za katere so učenci pripravili tudi številna vprašanja v zvezi z obravnavano temo. Zanimalo jih je predvsem to, kateri so njihovi junaki ter iz kakšne perspektive oni gledajo na »evforijo« o današnjih junakih.

Parlamentarnemu zasedanju je prisostvovala tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Čestitala je odgovorni vodji ga. Mateji Leskovar, mentoricam in seveda vsem učencem, za konstruktivno in poučno uro. Zaželela pa jim je tudi veliko nadaljnjega uspeha v Ljubljani.

Ob koncu zasedanja, pa so bili izbrani delegati za regijski otroški parlament. Izmed teh pa bosta učenki Kleja Gregorinčič (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer) in Jana Kovačič (OŠ Stročja vas), ljutomersko območje zastopali tudi na zasedanju 22. Nacionalnega otroškega parlamenta v Državnem zboru RS, ki bo potekal 2. aprila 2012. Do takrat pa se bosta izbrani učenki še bolj izčrpno in natančno pripravili na zaključno sejo.


Z učenko 9. razreda OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, Klejo Gregorinčič, sem ravno v ta namen, da nam podrobneje predstavi delovanje otroškega parlamenta, naredila kratek intervju.

1.) Zakaj in s kakšnim namenom si se odločila sodelovati v otroškem parlamentu?
»V otroškem parlamentu sodelujem že od 6. leta. Za sodelovanje pa sem se odločila predvsem zato, saj tukaj lahko otroci in mladi končno izrazimo svoje mnenje in pogled na svet.«

2.) Kolikokrat na teden se sestajate člani šolskega parlamenta?
»Vsaj enkrat na teden, natančneje vsaki torek ali pa vsak drugi torek.«

3.) Kako sploh potekajo priprave na zasedanje otroškega parlamenta?
»Priprave so skoraj vedno enake, kjub temu ali gre za občinsko, regijsko ali državno zasedanje. V sklopu šole imamo pod vodstvom mentorice ga. Vide Kljun številne delavnice, predavanja, razgovore in diskusije. Na individualnih urah predstavimo svoje vizije, predloge.«

4.) Kaj misliš ali je bila letošnja tema otroškega parlamenta ustrezno izbrana? Ali bi ti raje izbrala kaj drugega?
»Po mojem mnenju je bila letošnja tema pravilno izbrana, saj je zelo zanimiva. Nikoli še nismo obravnavali česa podobnega, vendar je bila za nas učence precej težka in na začetku nerazumljiva.«

5.) Vsi vemo, da so današnji »junaki« zelo pomembni, saj mladostniki brez njih ne vedo ustvariti svoje identitete. Kakšno pa je tvoje mnenje glede tega? Lahko tuja osebnost vpliva na obnašanje, stil oblačenja?
»Čisto v redu je, da se zgledujemo po naših »fanih«, vendar pretiravanje ni nikoli dobrodošlo, vse mora biti v mejah normale.«

6.) Lahko po tvojem mnenju neka slavna oseba ali namišljeni junak, vpliva na osebnost pozitivno in negativno?
»Seveda lahko vpliva pozitivno, tako da ugotoviš kdo si, kakšen si. Lahko pa vpliva tudi negativno in ti zelo škoduje.«

7.) Za konec me zanima le še to ali imaš za v prihodnje tudi morda kakšne načrte v zvezi s parlamentom?
»Po osnovni šoli grem na gimnazijo, tako da se še nikoli ne ve kaj bo potem.«


Od Hello Kitty do Lady Gaga
Pred nekaj dnevi, sem na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, naključno izbrala nekaj mimoidočih učencev na hodniku šole in jih vprašala kateri so njihovi junaki današnjega časa in zakaj tako mislijo. Izprašani učenci so bili vseh starosti od 1. do 9. razreda. Mlajši učenci so zelo navdušeno spregovorili o Spidermanu, Hello Kitty, Justinu Bieberju. Razlogi, ki so jih navedli so bili predvsem: »Ker je močan, ker lepo poje, ker je popularen itn.« Starejši učenci, pa so se osredotočili bolj na filmske zvezdnike, predvsem glasbene skupine, pevce, kot je David Guetta, Lady Gaga, Pink in različne športnike. Zanimiva je ugotovitev, da so mlajši učenci navedli večinoma virtualne junake in jih ocenjujejo bolj površinsko, medtem ko starejši učenci izbirajo izključno resnične junake in jih ocenjujejo tudi bolj podrobneje.

Za konec lahko povem le še to, da je v današnjem svetu vse preveč ljudi, ne samo otrok in mladostnikov, ki se ne zavedajo svoje edinstvenosti in ne vedo, kako zelo pomembno je, da v ospredje postaviš svoje vrline in posebnosti ter iz sebe ustvariš unikatnega človeka. Človeka, ki se ne zgleduje vedno po drugih, ampak sam ustvarja svoj »jaz« oziroma svojo identiteto. Le tako lahko zaživimo v vsej svoji polnosti.


Več v Kultura in izobraževanje