Premiere filmov Prleki med Muro in Dravo po Prlekiji

Künštni Prleki so bili med domačini v občinah Gornja Radgona, Veržej in Razkrižje

Milan Belec, ponedeljek, 20. februar 2012 ob 09:09
Premiera v Veržeju

Premiera v Veržeju

Da bi tudi domačini videli, kar se je posnelo v nihovih krajih smo se Künštni Prleki odpravili v Gornjo Radgono, kjer smo v kino dvorani zavrteli film Prleki med Muro in Dravo prvi in drugi del. Navdušeni domačini so nas nagradili z aplavzom ter izrekli veliko pohval.

Direktorica zavoda Kultprotur Norma Bale je sodelovala že pri pripravi scenarija, tokrat pa je bilo presenečenje popolno, saj je prvič videla predsatvitev, kot smo jo posneli, zmontirali in predvajali. Ob tem nam je podarila njihovo reprezentančno darilo - srebrno penino.

Gledalci so želeli vedeti kako smo uspeli narediti takšen zanimiv film v katerem so videli kar nekaj zanimivosti za katere ne vedo, čeprav so tukaj doma. Odgovarjali smo na mnoga vprašanja, tako glede financiranja, kot same izvedbe snemanj, posebno zanimanje pa so posvetili dogodkom na snemanjih.

Zanimivo je bilo pogledati na pano s plakati, kjer smo opazlili da se naš film predvaja le tri dni pred zanimivim filmom, katerega so posneli prekaljeni ustvarjalci in nosi naslov Traktor ljubezen in roken rol. To je dokaz, da smo uspeli narediti nekaj zanimivega s čemer se bodo lahko pohvalili mnogi Prleki.

Predstavitev v Veržeju
Predstavitev v zavodu Marijanum v Veržeju sovpada v pomemben datum, saj je bil ta zavod ustanovljen ravno pred 100. leti, premiero je popestril tudi dekliški zbor gimnazije iz Celja. Ob tem pa je bila še otvoritev fotografske razstave prleškega fotografa Cirila Ambroža.

Veliko domačinov in pomembnih gostov je bilo navdušenih, zanimivo je bilo poslušati pozitivne komentarje, glasni smeh, katerega pa so izvali šaljivi trenutki v filmu pa je potrjeval da so gledalci zadovoljni, s tem so potrdili da zelo pozorno spremljajo dogodke.

V predstavitvi, kjer člani Künštni Prleki zaigramo in zapojemo v nadaljevanju predstavimo projekt in rezultate le tega. Za naš prleški prostor je bila največja sreča, da je bilo teh 11 županov tako povezanih in tako razgledanih da so spoznali prednost povezovanja in s tem omogočili izvedbo projekta. Za to odločitev smo se lepo zahvalili, ravno tako so se vsi prisotni strinjali s to obrazložitvijo.

Zahvala vodstvu zavoda Marianum, županu Slavko Petovarju in vsem občanom, kateri živijo v občini Veržej

Filmsko potovanje po Prlekiji smo tokrat zaključili na Razkrižju
Pričakala nas je lepo ogreta dvorana, na vratih pa plakat, kateri je vabil domačine na pomemben dogodek. Župan Stanko Ivanušič nam je izekel dobrodošlico ter nas povabil da skupaj pozdravimo zbrane. Najprej smo zaigrali ter predstavili igralce. Sledila je predstavitev projekta v katerem smo poudarili namen le tega.

Sledila je predsatvitev katero je imel župan in spada v 20-letnico samostojnosti Slovenije in pregled dela v občini Razkrižje. Videli smo da je bilo narejeno zelo veliko, posebna skrb je namenjena tistim, kateri težje preživijo, velik povdarek pa je dan ljudem, kateri so stisnjeni ob mejo, ki poteka med Slovenijo in Hrvaško. Presenetljive so težave teh domačinov, le sreča da so na obeh straneh dokaj tolerantni državni organi, kateri na ta način omogočajo dokaj normalno življenje.

Prejeli smo posebno priznanje župana in domačinov, le to je bilo namnjeno našemu delu, še posebno s tega razloga, ker smo nedvoumno pokazali, da je Razkriški konec del Prlekije, da tukaj živijo zavedni Prleki, katerim pa so ves čas dopovedovali drugače.

Film je tudi nagrada za občino Razkrižje, katera je prijela najvišje priznanje za turistični produkt Razkriški kot.

Veseli smo bili te pohvale saj smo dobili potrditev, da je bila ideja pravilna, z našimi filmi povezujemo ljudi in jim dajemo pohvalo za vse tisto kar delajo. Nam pa je ob zadovoljstvu, da smo naredili nekaj pomebnega za Prlekijo tudi to, da domačini opazijo naš namen.

Končali smo ob pogostitvi in nazdravili z vinom vinske kraljice Martine 15.


Več v Glasba in film