Povezovanje Ormoža in Ljutomera preko kolesarskih in pohodniških poti

Podpis pisma o nameri projekta povezave mest Ormoža in Ljutomera po vinski cesti preko Jeruzalema

Dejan Razlag, petek, 2. marec 2012 ob 13:155
V petek, 2. marca, sta župan Občine Ormož Alojz Sok in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba na Jeruzalemu podpisala pismo o nameri za skupno sodelovanje pri projektu povezave mest Ormoža in Ljutomera po vinski cesti preko Jeruzalema z izgradnjo ustrezne infrastrukture za kolesarske in pohodniške poti.

Izvedlo se bo trasiranje poti, ki bodo povezovale obe mesti
Predvideni projekt bo potekal v dveh fazah. V prvi fazi se bo izvedla prijava projekta na Javni poziv za oddajo projektnih predlogov za izvajanje Lokalne razvojne strategije za območje Prlekije 2011-2012. Nosilec projekta je Prleška razvojna agencija, občini pa sta partnerici pri projektu. Skupaj s strokovnimi sodelavci agencije, občin partneric ter krajanov ob trasi, se bo v okviru delavnic izvedlo trasiranje kolesarskih in pohodniških poti, ki bodo povezovale obe mesti. V drugi fazi pa se bo pristopilo k izgradnji potrebne infrastrukfure.

V prvi fazi je oddaja projekta na javni poziv Lokalne akcijske skupine LAS Prlekija z naslovom projekta Kolesarske in sprehajalne poti v Krajinskem parku Jeruzalem. K projektu se je pristopilo s cilji, doseganje optimalnih prostorskih rešitev pri umeščanju turistične infrastrukture v prostor, povečanje atraktivnosti zavarovanega območja Krajinski park Jeruzalem ob hkratnem upoštevanju omejitev zaradi varovalnega režima območja ter izboljšanje pogojev za razvoj turizma in aktivnega preživljanja prostega časa na območju Krajinskega parka Jeruzalem.

Izvedba projekta bo zajemala delavnice, tabor, tisk publikacije in promocijo projekta
Izvedba projekta zajema delavnice s ciljnimi skupinami, kjer bo umeščanje turistične infrastrukture v prostor izvedeno ob tesnem sodelovanju prebivalcev območja, kjer bodo potekale kolesarske in sprehajalne poti s strokovno javnostjo. Delavnice bodo organizirane v obeh mestih, Ljutomeru in Ormožu ter v krajih Jeruzalem, Radomerje, Svetinje in Železne Dveri. Posebni poudarek na delavnicah bo namenjen turističnim ponudnikom in številnim društvom.

Nato raziskovalni tabor, kjer bodo študentje na 5-dnevnem taboru pod mentorstvom ene od fakultet raziskovali območje. Izdelali bodo konceptualne rešitve, upoštevajoč vidike krajine, arhitekture, sociologije, gradbeništva in turizma. V tabor se bodo občasno vključili tudi sodelavci vseh partnerjev projekta.

Izvedba projekta bo zajemala delavnice s ciljnimi skupinami, raziskovalni tabor, priprava in tisk publikacije o kolesarskih in sprehajalnih poteh ter promocijo projekta.

Nasldnja faza bo priprava in tisk publikacije o kolesarskih in sprehajalnih poteh, kjer bo na osnovi delavnic in raziskovalnega tabora pripravljena in natisnjena publlkacija z opisnimi in grafičnimi predlogi delavnic ter tabora za izgradnjo turistične infrastrukture, namenjene kolesarjem in pohodnikom.

Nato bo sledila promocijo projekta, v izvedbi dveh tiskovnih konferenc, v pričetku in ob koncu projekta, ki bo prispevala k boljši obveščenosti javnosti in večjemu zanimanju za Krajinski park Jeruzalem. S publikacijo, ki jo bodo partnerji projekta razdelili med občane, bo poskrbljeno za lokalno promocijo in lažje umeščanje turistične infrastrukture v socialno okolje.

Vrednost projekta je 26 tisoč evrov
V projekt se bo vključevalo prebivalce območja že od samega pričetka umeščanja turistične infrastrukfure v prostor, kar predstavlja nov pristop iskanja trajnih rešitev obenem pa motivira lokalno prebivalstvo.

Po končanju projekta se pričakujejo rezultati kvalitetne strokovne podlage za investicije v turistično infrastrukuro, najširši družbeni konsenz o umesčenosti kolesarskih in pohodniških poti v lokalno okolje ter izboljšana informiranost lokalnega prebivalstva o nameravanih dolgoročnih investicijah v turistično infrastrukturo.

Vrednost celotnega projekta znaša 25.680 EUR brez DDV-ja. Na podlagi javnega poziva se pričakuje 85 odstotkov sredstev s strani programa LEADER, ki so sofinancirani iz kvote sredstev 4. osi Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2012. Ostali delež finančnih sredstev bodo zagotovlli Občina Ljutomer in Občina Ormož ter Prleška razvojna agencija.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kaj so o projektu povedali županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, župan Občine Ormož Alojz Sok, Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije ter mag. Karmen Štumberger, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti v Občini Ormož.



Več v Gospodarstvo