Slike Pavle Krajnc v Monoštru

Po društveni še samostojna razstava v Porabju

Filip Matko, nedelja, 11. marec 2012 ob 15:371
Dušan Snoj in Pavla Krajnc

Dušan Snoj in Pavla Krajnc

Dolgoletna članica Likovnega društva Gornja Radgona, Pavla Krajnc, doma od Male Nedelje, je 9. marca ob 18. uri postavila na ogled samostojno razstavo svojih likovnih del v razstavišču Slovenskega kulturnega in informativnega središča (v hotelu Lipa) v Monoštru na Madžarskem. To je že njena peta samostojna razstava. Je tudi članica likovne sekcije pri Društvu upokojencev v Gornji  ter Likovnega društva Mavrica v Murski Soboti. Do tega dneva je bila ena njenih slik predstavljena na februarski društveni razstavi v Monoštru, a sedaj jih je dodala še 19.

Na otvoritvi so najprej zapeli ljudski pevci Fantje od Male Nedelje, nato pa je o Pavli Krajnc spregovorila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, ki je med ostalim razkrila: »…Pavla Krajnc se je rodila v Vodicah pri Ljubljani. Trdna volja po nadaljnjem izobraževanju jo je vodila na Kamniško gimnazijo, kamor se je vpisala sama, ne da bi za to vedeli doma. Tja se je vozila kar s kolesom. Po končani gimnaziji je želela študirati arhitekturo, se tudi vpisala, vendar se je nato preusmerila za agronomijo. To je odločilo njeno življenjsko pot, saj je na fakulteti spoznala svojega poznejšega moža Milka ter se po prvem službovanju v Vrtnariji v Kamniku, preselila na ravninsko Štajersko, natančneje v majhno obmejno mesto Gornja Radgona. Službovala je najprej v Kmetijskem kombinatu v Gornji Radgoni ter bila polno zaposlena in obremenjena, tako v službi, kot tudi doma. Nadaljnja poklicna pot jo je pripeljala v družbo Lek, v obrat v Lipovcih. Tam je službovala od samega začetka obrata pa vse do takrat, ko je svojo poklicno pot sklenila…« Naj ob tem seveda spomnimo kar na življenjski moto same ustvarjalke Pavle Krajnc, ki pravi, »... da mora človek v vsakem življenjskem obdobju imeti cilje in ideale, tudi če so ti kot nedosegljive zvezde; se mora orientirati po njih in stremeti k temu, da jih doseže !« Vemo, da je v njej vedno tlela želja po slikarskem izražanju. Od nekdaj si je želela prenesti na platno pokrajine, ki nas obdajajo, večkrat je vzela v roke čopič in barve ter poizkusila... in ugotovila, da samo želja ne zadošča. Zato je obiskovala slikarsko šolo akademskega slikarja Mirka Rajnarja v Murski Soboti kar nekaj let. Od risbe s svinčnikom, pravilne perspektive do tehnike olja na platnu. In prav olja na platnu, skupno kar 20 slik, razstavlja v Monoštru (Mura, Odsev Mure, Naša zemlja, Prekmurska pokrajina, Pogled z Janževega Vrha,  Radgonske Gorice, Dolina Kučnice, Goričko, Veržejsko polje, Stranska pot, Topoli, Prekmurske ravnice, Apaška kotlina, Pogled z Vaneče, Pot domov, Zorana zemlja, Jesen I., Jezero v Kraščih, Jesen II. In Triglavsko pogorje). Na vse to je opomnila Tatjana Mijatović: »…Korak za korakom... V krajinski sliki je združila svojo nagnjenost do arhitekture, to je smisel za perspektivo in ljubezen do narave in pokrajine. Za ustvarjanje potrebuje »živ model«, kar pomeni, da se mora odpraviti v naravo, zato so na njenih slikah večinoma upodobljene prekmurske ravnice. Vendar pa se, če je le mogoče, odpravi tudi na rodno Gorenjsko in si poišče motive gora, ki so ji že od malih nog dale volje in trdnosti, da vztraja pri zastavljenih ciljih…«

Za ganljiv intermezzo je poskrbel »Mali Ludvik od Male Nedelje« - Ludvik Rudolf, ki tudi poje pri Fantih od Male Nedelje ter je dolgoletni prijatelj predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem Jožeta Hirnöka. Ta Zveza skrbi za Kulturni in informativni center v hotelu Lipa v Monoštru, kjer je tudi razstavišče. Njenemu predsedniku je tako Ludvik Rudolf izročil konec minulega meseca izdano monografijo »Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh«.

O slikarki Pavli Kranjc je spregovorila še njena dolgoletna prijateljica – slikarka Aleksandra Fekonja iz Gornje Radgone, nato pa je imel krajši nagovor še generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru, Dušan Snoj, ki je razstavo tudi odprl. Naj še dodamo, da so v arhivu Pavle Krajnc bile doslej zabeležene štiri samostojne razstave: na temo slovenskih pokrajin (v Kulturnem domu v Gorni Radgoni leta 2005 in v Galeriji Lek v Ljubljani leta 2007; v Biotermah Mala Nedelja leta 2009, v Galeriji Ante Trstenjaka leta 2011 ter akvarelov v Kulturnem domu v Gornji Radgoni lansko leto). Razstavljala pa je že tudi v Nemčiji, v Bruchsalu (Hildesheim), prijateljskem mestu z Gornjo Radgono, tedaj slike Slovenske pokrajine. In takšen je naslov tudi tokratne razstave v Monoštru, ki bo na ogled do sredine aprila.


Več v Kultura in izobraževanje