Rokodelski dizajn in najboljši izdelki z mednarodnega rokodelskega natečaja

Potujoča razstava Rokodelske akademije

Prlekija-on.net, petek, 16. marec 2012 ob 11:56
Potujoča razstava Rokodelske akademije

Potujoča razstava Rokodelske akademije

V čitalnici Splošne knjižnice Ljutomer je v prvi polovici marca gostovala Potujoča razstava Rokodelske akademije z naslovom Rokodelski dizajn in najboljši izdelki z mednarodnega rokodelskega natečaja.

Na razstavi so bili prikazani rokodelski izdelki, nastali v okviru aktivnosti slovenskega in madžarskega rokodelskega dizajna ter predmeti, ki jih je izbrala komisija za ocenjevanje mednarodnega rokodelskega natečaja za spominke, darilne predmete, nakit in modne dodatke iz naravnih materialov.

Priprave in izbor izdelkov so potekale v organizaciji Društva za ljudsko umetnost županije Zala in Zadruge za razvoj podeželja Pomelaj in so se izvajale v okviru projekta Rokodelska akademija SI-HU-1-1-004 program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Madžarska 2007-2013, razstavo pa je pripravila Prleška razvojna agencija iz Ljutomera, ki je partner v projektu.

Slovenski in madžarski ljudski umetniki poznajo, spoštujejo in negujejo izročilo. Kljub temu, da so klasične rešitve znane in priznane, pa so se soočili z dejstvom, da je to premalo za ohranjanje izročila. Za prenovo je potrebna uporaba novih metod, kar pa zahteva tudi določene spremembe miselnosti. Pri aktivnosti rokodelskega dizajna je bil potreben nov/drugačen pristop, večji poudarek je dobila faza načrtovanja, modeliranja in eksperimentiranja, različne variacije, iskanje novih funkcij, izvajanje ustrezne selekcije ter ustvarjalna dejavnost z več svobode.

Na razstavi so bila predstavljena tudi dela poklicnih oziroma ljubiteljski ustvarjalcev oziroma avtorjev rokodelcev, ki so se prijavili na mednarodni rokodelski natečaj. Vsi razstavljeni izdelki so odsevali rokodelsko tradicijo lokalnega / regionalnega okolja. Izdelani in oblikovani so ročno, iz naravnih materialov, imajo turistično-promocijsko vrednost in so bili prvič predstavljeni, torej na trgu še niso dosegljivi.


Več v Kultura in izobraževanje