Čarobna moč lutke v vrtcu

Projekt z naslovom »Potujem v svet domišljije z lutko« v vrtcu Mala Nedelja

Vzgojiteljica vrtca Mala Nedelja Bronja Dolamič, torek, 20. marec 2012 ob 16:36
Čarobna moč lutke v vrtcu

Čarobna moč lutke v vrtcu

Lutka je za otroka nekej posebnega. Hitro lahko postane njegova prijateljica, sogovornica ali posrednica. Z lutko lahko otrok preprosto izrazi svoje stališče. Tako kot lutka, si upa primerjati, tekmovati, vzpostavljati različne dialoge in se vključuje v skupinsko delo. Vsekakor pa je lutka ena tistih igrač, katera otroka popelje v svet domišljije in ga pusti sanjati.

V našem vrtcu Mala Nedelja smo se odločili, da bomo pripravili projekt z naslovom »Potujem v svet domišljije z lutko«. Potovali smo skozi svet različnih lutk, s katerimi smo sami ustvarili domišljijski svet. Otroci so najprej sami ustvarjali različne lutke (lutke na palici, na kuhalnici, ročne lutke, lutke iz papirja, marionete, senčne lutke, prstne lutke ...), nato smo naredili različna namizna mala gledališča.

Skozi prosto igro so se otroci igrali s svojimi lutkami, ki so jih sami ustvarili. Vzgojiteljice smo jim večkrat zaigrale kakšno lutkovno predstavo, tako smo jih skušale motivirati, da bi tudi sami poskusili zaigrati kakšno predstavo. In to  nam je tudi uspelo.

Na koncu našega potovanja skozi svet lutk, so otroci postali bolj odprti, oder ni bil več noben bav bav. Igra je postala zelo zabavna in ob tem je nastala tudi čudovita otroška predstava. Otroci so predstavo poimenovali »Pujs gre v mlako«. Zaigrali so jo svojim prijateljem v vrtcu.

K sodelovanju smo povabili tudi starše, da so doma, skupaj s svojimi otroki naredili lutko. V vrtec so otroci prinašali čudovite lutke »gospodične« na palicah, različne živali na kuhalnicah, tudi traktor se je pripeljal pa še eno »gospo« marioneto smo dobili. Opazile smo, da so otroci zelo uživali, želimo si, da bomo to lahko kmalu  ponovili.

Otroški nasmeh in sreča, sta več kot zvrhana košara čokolade.


Več v Najmlajši