Teden brez pesticidov v Sloveniji že peto leto

Projekt poteka po vsej Evropi, v Afriki in drugih državah od 20. do 30. marca

Prlekija-on.net, sreda, 28. marec 2012 ob 11:48
Polje

Polje

Od 20. marca poteka svetovna iniciativa nevladnih organizacij pod imenom Teden brez pesticidov. Projekt poteka po vsej Evropi, v Afriki in drugih državah od 20. do 30. marca 2012, že peto leto pa tudi v Sloveniji.

V okviru tega projekta se bo zvrstila vrsta aktivnosti, ki opozarjajo na nevarnosti pesticidov, njihov vpliv na zdravje, hkrati pa tudi predstavljajo možnosti, kako se pesticidom in drugim kemikalijam izogniti. V projektu sodelujejo nevladne organizacije iz Evrope, Afrike in drugih delov sveta pod okriljem krovne organizacije iz Francije, v Sloveniji pa je nosilec projekta že peto leto Društvo ECHo. To leto poteka Teden brez pesticidov v znamenju pomena uživanja ekološko pridelane hrane in promocije partnerskega kmetovanja kot dobrega modela prodaje pridelkov ekoloških kmetij.

Teden brez pesticidov, ki ga organizirajo nevladne organizacije že sedmo leto, se je z letošnjim letom razširil izven Evrope še na druge dele sveta. V okviru tega tedna bo po vsej Evropi, v nekaterih afriških državah in drugih državah po svetu potekalo več kot 600 različnih aktivnosti v 19 državah, katerih namen je predvsem osveščanje javnosti o nevarnosti pesticidov in drugih kemikalij ter jih hkrati spodbuditi k uporabi alternativ nevarnim pesticidom in kemikalijam. V okviru teh aktivnosti bodo potekale razne delavnice, diskusije, izdaje publikacij… S pomočjo teh aktivnosti si nevladne organizacije prizadevajo širšo javnost informirati o problematiki pesticidov.

Društvo ECHo sodeluje v Sloveniji v tem projektu letos že peto leto z vrsto aktivnosti. V tem tednu želi ljudi predvsem obveščati o pomenu uživanja ekološko pridelane hrane, s čimer se v veliki meri izognemo ostankom nevarnih pesticidov v hrani. Za otroke vrtcev in osnovnih šol je pripravilo likovni natečaj, s katerim želi pri otrocih spodbuditi vračanje k naravi in k pridelavi hrane na naravi prijazen, ekološki način. Preko tega pa jih želi spodbuditi k uživanju čim več zelenjave in sadja pridelane na ekološki način v Sloveniji, ki je zaradi kratke poti od njive do krožnika sveža, bolj polnega okusa in vsebuje več vitaminov in mineralov. S svojimi likovnimi stvaritvami bodo otroci predstavili svoj pogled na ekološko pridelavo zelenjave in sadja. V Tednu brez pesticidov bo Društvo ECHo 29.03.2012 med 15:30 in 17:30 pripravilo razstavo likovnih del otrok, organiziralo ustvarjalno delavnico za otroke, predstavitev prednosti ekološkega kmetovanja in uživanja ekoloških živil ter pokušnjo ekoloških živil. Vse to se bo zgodilo na dvorišču Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, kjer vsak četrtek poteka tudi razdeljevanje košaric potrošnikov, ki sodelujejo v modelu partnerskega kmetovanja.

Zakaj ta projekt? Pesticidi in druge nevarne kemikalije nas danes spremljajo na vsakem koraku in pogosto se njihove nevarnosti sploh ne zavedamo. Predvsem pa najdemo pesticide kot ostanke v vodi in hrani, ki jo uživamo. Tako so tudi otroci prepogosto izpostavljeni nevarnim pesticidom. Uradni rezultati monitoringa kažejo, da vsebuje vsako drugo živilo v Sloveniji ostanke pesticidov, še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da več kot 70 % jabolk v Sloveniji vsebuje ostanke pesticidov. Zaskrbljujoče je tudi, da mnoga živila v Sloveniji vsebujejo celo ostanke več različnih pesticidov, pri čemer se srečamo s tako imenovanim koktajl učinkom, katerega učinek na zdravje ni raziskan, saj se učinek delovanja pesticidov v kombinaciji z drugim pesticidom bistveno poveča.

Kot je povedala Mojca Žgeč, predsednica Društva ECHo, »so otroci naš kapital za zdravo in stabilno prihodnost. Smiselno je investirati v njihovo zdravje in dajati prednost svežemu sadju in zelenjavi pred sladkimi ter v naprej pripavljenimi jedmi in pijačami. Ekološko pridelani pridelki in izdelki slovenskih ekoloških kmetij so dobra in varna izbira, ki jo otroci radi jedo. S sodelovanjem v partnerskem kmetovanju pa zagotavljamo tudi skrajšano verigo od ekološkega kmeta do potrošnika brez posrednikov.«


Več v Gospodarstvo