Mediacija v Osnovni šoli Križevci

V OŠ Križevci so začeli uvajati mediacijo kot (možen) način reševanja sporov

Vasilija Stolnik, četrtek, 29. marec 2012 ob 12:13
Konec lanskega šolskega leta smo v OŠ Križevci začeli uvajati mediacijo kot (možen) način reševanja sporov. Usposobljene šolske mediatorke smo predhodno obiskovale 106-urni tečaj v okviru izobraževalnega centra  »MI«, tako da smo opremljene z znanjem, treningom in navdušenjem začele prenašati teorijo v prakso.

Letos stopamo korak naprej in začeli smo usposabljati prvo skupino učencev in učenk za VRSTNIŠKE MEDIATORJE, kar pomeni, da bodo le-ti lahko vodili mediacijo med vrstniki, ko si bodo pridobili določena znanja in veščine, ki so za to potrebne. Povedati pa je treba, da je bilo zanimanje za usposabljanje med učenci (6. do 8. razred) tako veliko, da nismo mogli vseh vključiti že letos in smo se z drugo skupino dogovorili, da pridejo na vrsto v oktobru oz. novembru.

Prve ure z bodočimi vrstniškimi mediatorji so za nami; bilo je zanimivo, poučno, koristno. Spoznali smo teorijo in jo podkrepili s prikazom igre o konfliktih ter analizo zgodbe z DVD-ja. Sedaj pa že načrtujemo in se veselimo  naslednjega srečanja, ko bomo v delavnicah osvajali osnovne komunikacijske veščine; te niso pomembne le pri mediaciji, ampak v vsakdanjem življenju vsakega posameznika. Tako imamo na usposabljanju hkrati  tudi »UČENJE ZA ŽIVLJENJE«


Več v Kultura in izobraževanje