Izobraževanje kulturnih promotorjev

Za sodelovanje v projektu se je odločilo 13 udeležencev

Prlekija-on.net, četrtek, 5. april 2012 ob 13:15
Izobraževanje kulturnih promotorjev

Izobraževanje kulturnih promotorjev

V decembru leta 2011 in januarju 2012 je potekal prvi sklop, v februarju in marcu pa drugi sklop izobraževanj za usposabljanje kulturnih promotorjev v Stročji vasi. Po pogovorih z različnimi društvi in posamezniki se je odločilo za sodelovanje v projektu 13 udeležencev.

Nekatere so žal morali odsloviti, saj niso izpolnjevali pogojev. Projekt je namenjen ljudem v tretjem življenjskem obdobju, težje zaposljivim in gospodinjam. Sprva so bili udeleženci malo skeptični, kaj se bodo zdaj v teh letih  še lahko naučili in podobno. Vendar so prvotna vprašanja kar hitro izginila, ko so pripravili prvi modul izobraževanja z naslovom Uvod, komunikacija, prostovoljstvo in nastopanje pred javnostjo. Po začetni tremi je kasnejše predavanje bilo zanimivo, saj je iz poslušalcev kar vrelo idej, zamisli in podobno.

Predavateljica Urška je že na začetku motivirala poslušalce  s svojo prisrčnostjo, zabavnostjo, tako, da se je »prebil led«. Delavnica je potekala preko projekcije in z ogromno stvarmi iz prakse, vsakdanjega življenja. Ta izobraževalni sklop je bil namenjen spoznavanju, predstavitvi določenih pojmov ter prostovoljstvu in komunikaciji ter nastopanju pred javnostjo. Tukaj so se stvari iz teorije stekale v prakso. Udeleženci so spoznavali različne načine komunikacije, obnašanje in podobno. Sledilo pa je tudi nastopanje pred javnostjo. V drugem izobraževalnem sklopu so se slušatelji seznanili z osnovami računalnika, računalništva, spleta in podobno. Seveda so potekale tudi praktične vaje na delu z računalnikom.

Nekaj vtisov nam je zaupala tudi udeleženka tega izobraževanja Milena Studnička: »Zelo sem zadovoljna, da so v projekt »Delim znanje – ohranjam dediščino« (KULT PRO) vključili tudi starejše. Že na prvi delavnici smo se seznanili z zanimivo temo »Komunikacije in prostovoljstvo«. Starejši smo pripravljeni delati prostovoljno, vendar je dobro, da nas tudi strokovno seznanijo, kako se komunicira v določenih primerih. Zanimivo na delavnicah je bilo, da je vsak udeleženec na svoj način moral povedati, kaj ve o kraju v katerem živi ter o njegovi naravni in kulturni dediščini. Vodja delavnice nam je svetovala, kako bi lahko to pripoved izboljšali in kaj dodali. Vsi ti nasveti nam bodo zelo pomagali pri nadaljnjem delu.«

Nad samim odzivom in zanimanjem poslušalcev je bila presenečena tudi predavateljica Urška Štupar. Kot nam je zaupala, »Najprej me je presenetila njihova odprtost ter zanimanje za izobraževalne module. Vem, iz izkušenj, da so starejši ljudje dovzetni za neka nova znanja in spoznanja, vendar so me tukaj presenetili. Presenečena sem bila nad njihovo kreativnostjo ter zavzetostjo. Vem, da bodo po izobraževanju to res dobri promotorji kulturne in naravne dediščine.«


Več v Kultura in izobraževanje