Trobentice, marjetice, vijolice in še kaj - pomlad na krožnikih

Na travniku so pravi zakladi, le nabrati jih moramo

Tjaša Kos, četrtek, 5. april 2012 ob 13:073
Nekateri na travnikih že pridno nabirajo prva spomladanska zelišča. Iz našega telesa namreč odplaknejo vso nesnago, ki se je v njem nabrala čez zimo. In bodo blagodejno delovala tudi po obilnem velikonočnem zajtrku...

Sezona nabiranja zelišč se je že začela, saj so že pognale prve zdravilne rastlinice, kot so pljučnik, trobentice, vijolice, marjetice, lapuh, koprive… Na travniku so pravi zakladi, le nabrati jih moramo. Divje rastlinice namreč vsebujejo veliko več vitaminov in rudnin kot pridelana zelenjava, zlasti tista, ki jo domov prinesemo iz trgovin. Saj vemo, kako je slednja ponavadi pridelana – z umetnim gnojenjem, uporabo pesticidov, kemično obdelana za podaljšanje obstojnosti…

TROBENTICE
Spomladi si le natrgajmo navadnega jegliča oz. trobentice. Pomladne kure s trobentičnim čajem so izvrstne za čiščenje krvi in razstrupljanje. Če trobenticam dodamo še kakšno drugo spomladansko rastlino, denimo brezove in koprivne liste, vijolične cvetove in liste, regratove korenine, bezgove popke, toliko bolje. Čaj iz trobentic nam bo očistil kri, upočasnil strjevanje krvi, pospešil izločanje vode iz telesa, lajšal revmatične težave, krepil živce in srce, ublažil migreno in glavobol ter priskrbel spanec. Po tem čaju sezite tudi pri kašlju, bronhitisu, astmi, pljučnici in prehladih. Mlade liste in cvetove uporabimo v svežih spomladanskih solatah, ki nam bodo dale novih moči in zaleta.

MARJETICE
Tudi marjetica velja za čistilo za kri, ki pospeši izločanje strupov iz organizma. Poleg tega slovi po poživljajočem učinku. Kot dodatek spomladanskim solatam zatorej le naberimo cvetove in mlade liste marjetice. Presenečeni boste, kako okusni so, poleg tega pa polni vitaminov in rudnin. Cvetovi so kot nalašč za okrasitev pomladanskih solat. Spomladi si lahko vsak dan iz mladih poganjkov in listov pripravimo napitek. Seveda pa marjetico lahko uporabimo tudi v čaju, ki pomaga proti putiki, neredni menstruaciji, pospešuje presnovo, čisti kri, lajša izkašljevanje, zdravi prehladna obolenja…

VIJOLICE
Kura iz vijolic na začetku pomladi pomaga našemu telesu, da se znebi vseh strupov in nezaželenih snovi ter se zoperstavi mozoljavosti. Poleg uživanja čaja le-tega lahko uporabimo tudi za umivanje in obloge pri kožnih izpuščajih. Svoj čas so z njo zdravili migrene, melanholičnost in alkoholnega mačka. Po novejših dognanjih naj bi vplivala tudi na preprečevanje nastajanja malignih tvorb. Zelo dobro se obnese v spomladanskih čajnih mešanicah za čiščenje krvi in osvežilnih solatah. Predlagam solato iz mladih vijolic, listov in cvetov trobentic, regrata in čemaža, ki jo začinimo z bučnim oljem in limono.

ČEMAŽ
 »Niti ena rastlina na Zemlji ni tako učinkovita za čiščenje želodca, črevesja in krvi kot čemaž,« je zapisal znani zeliščar Kunzle.
Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Številna imena, ki se uporabljajo zanj, kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti, izvirajo pa iz določenih značilnosti rastline (vonj po česnu, rjavi medvedi radi jedo čemaž, listi suličaste oblike). Pri nas raste čemaž skoraj povsod. Je znana stara začimba in priljubljeno spomladansko živilo za pripravo mešanih solat. Uporabljamo lahko liste, čebulico in seme. Čemaž je odlično naravno zdravilo, ki lajša arteriosklerozo, multiplo sklerozo in poapnenje žil. Je izvrstno zdravilo za zniževanje in uravnavanje krvnega tlaka. Čemaž lahko uporabljamo za razstrupljevanje celotnega organizma in krvi, učinkovit je za spodbujanje želodca in prebavil nasploh.

REGRAT
Je zelo zdravilna zel. Liste nabiramo, preden cveti, cvetove med cvetenjem, korenine kopljemo zgodaj spomladi in od avgusta do oktobra. Regrat čisti in krepi telo. Odpravlja vse zastoje, razstruplja telo in vrača moč. Pospešuje čiščenje krvi. Zato ga jejmo spomladi čim več v solati in pripravljajmo čaj iz svežih listov z dodatkom medu. Ker je regrat bogat z vitaminom C in minerali, je zelo priporočljiv za pitje pozimi. Iz cvetov se dela regratov sirup.

KOPRIVA
Nabiramo jo od zgodnje pomladi naprej. Kopriva vsebuje vitamine, zelo bogata je z minerali, zlasti z železom. Ker vsebuje veliko železa, prispeva k obnavljanju rdečih krvničk. Je krepilna, zmanjšuje sečno kislino, pomirja živce, dobra za dihala, krepi odpornost pred prehladom. Spomladi uživamo špinačo iz kopriv in pijemo čaj iz svežih poganjkov, katerim dodajmo še druga spomladanska zelišča (npr. regrat, trobentica, marjetica).

Narava nas kliče. Odzovimo se njenemu vabilu, privoščimo si spomladanska zelišča. Nešteto možnosti imamo...

Viri:
gorenjskiglas.si
wikipedia.org
petrovec.si


Več v Narava