Vse več Hrvatov nakupuje v Sloveniji

Določeni izdelki so pri nas tudi več kot 20 odstotkov cenejši

Prlekija-on.net, sreda, 11. april 2012 ob 12:119
Nakupovanje se splača v večjih trgovinah, kot so Spar, Lidl, Hofer, ...

Nakupovanje se splača v večjih trgovinah, kot so Spar, Lidl, Hofer, ...

Po poročanju hrvaških medijev, se vse več Hrvatov odloča za nakupe živil v Sloveniji, saj so določeni izdelki pri nas tudi več kot 20 odstotkov cenejši. Pri nakupu nad 50 evrov pri nas pa Hrvati dobijo tudi povrnjen DDV.

Glavni razlogi za nakup čez mejo, prebivalcev ob hrvaško-slovenski meji, so kakovost, cenovno dostopnejši izdelki ter bližina, saj imajo le 20 minut vožnje do večjih trgovskih centrov v Sloveniji, bencin pa je na Hrvaškem cenejši, kot pri nas.

Po nakupih v Ormož
"Ker sem slišala veliko sosedov kupovati čez mejo v Sloveniji, sva se s prijateljico odločili, da preveriva, če se splača in od takrat neprestano mesečno opravljava nakupovanje v Ormožu," je za hrvaški tportal povedala Petra iz Varaždina. Portal še poroča, da so tudi nekateri hrvaški proizvodi v Sloveniji cenejši, kar je presenetljivo.

Hrvaški tportal še piše, da je dobršen del izdelkov cenejši v Sloveniji, kar pa ni presenetljivo, saj je med drugim DDV za večino prehrambenih izdelkov 8,5 odstotka. Poleg tega jim pri nakupu nad 50 evrov, lahko povrnejo DDV na Hrvaškem.

Situacija spominja na čase, ko smo se tudi Slovenci množično vozili čez mejo, v sosednjo Avstrijo, saj so tam bili prenekateri izdelki cenejši kot pri nas, pri večjih nakupih pa smo dobili povrnjen tudi davek.


Več v Gospodarstvo