Pri ropu jima je pomagal tudi mladoletni sin

Uspešno preiskali štiri rope, oba osumljenca v priporu

Prlekija-on.net, petek, 13. april 2012 ob 10:491
Policija

Policija

Kriminalisti so s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku privedli 42-letnega moškega in 34-letno žensko, ki sta v sostorilstvu izvršila tri rope v Pomurju in enega na Štajerskem. Pri zadnjem ropu je osumljenima pomagal tudi njun 14-letni sin, ki je prodajalko poškropil s solzilnim sprejem. Vsi osumljenci so državljani Slovenije, ki stalno bivajo na Madžarskem. Preiskovalni sodnik je zoper oba osumljenca odredil pripor, 14-letni mladostnik pa je nameščen v vzgojni zavod.

Minuli četrtek okoli poldneva so mariborski policisti obvestili OKC PU Murska Sobota, da so neznanci pravkar izvršili rop v prodajalni v Zamarkovi  pri Lenartu. Storilci so se po neuspelem ropu s kraja odpeljali z osebnim avtomobilom.

Na podlagi informacije o znamki in registrski številki, s katerim bi se naj vozili storilci, so policisti kmalu po dogodku v Radencih iskano vozilo izsledili in zaustavili. V avtomobilu so se vozli 42-letni moški, 34-letna ženska in njun 14-letni sin. Vsem je bila odvzeta prostost.

Preiskovalci so v postopku ugotovili, da je starejši osumljenec prišel v prodajalno v Zamarkovi, si ogledal situacijo in pod pretvezo kupil nekaj živil. Nato je trgovino zapustil. Za njim sta vstopila tudi osumljenka in njen sin. Nosila sta kapi s ščitnikom in sončna očala. Mladostnik je prodajalko onesposobil s solzilnim sprejem, osumljenka pa je ukradla blagajno in jo odnesla na parkirišče do avtomobila. Zaradi spleta okoliščin so storilci blagajno pustili na kraju dejanja in z avtomobilom s kraja pobegnili.

Na podlagi načina storitve, zbranih dokazov in zavarovanih sledi so soboški kriminalisti ugotovili, da sta starejša osumljenca utemeljeno osumljena tudi naslednjih ropov:
  1. 30. decembra 2011 v trgovini v Bratoncih, kjer je zamaskirani moški s pištolo v roki zagrozil prodajalki, jo zaprl v skladišče in iz blagajne odtujil dnevni izkupiček. Predhodno je v »izvidnici« v trgovini bila osumljenka
  2. 13. februar 2012 v prostorih Turistično informativnega centra Moravske Toplice, kjer je zamaskirana osumljenka z neznano tekočino poškropila prodajalko po obrazu in nato ob pomoči osumljenca iz prostorov odtujila denar.
  3. 8. marca 2012 v prodajalni v Dokležovju, kjer je osumljenec na blagajni plačeval kupljeno blago, zamaskirana osumljenka pa je s solzilnim sprejem onesposobila prodajalko. Iz prodajalne sta odtujila denar, cigarete, računalnik... Zaradi plinskega razpršilca je prodajalka utrpela tudi lažje telesne poškodbe.
V vseh primerih sta osumljenca kazniva dejanja izvrševala takrat, ko v prodajalni ni bilo nobene stranke.  Z opisanimi ropi sta si pridobila okrog 5.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Zaradi opisanega dejanja so kriminalisti starejša osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor, mlajši mladoletnik pa je nameščen v vzgojni zavod. Osumljenca sta kazensko ovadena tudi zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja otroka po 2. odstavku 192. člena KZ-1, saj sta opustila starševsko dolžnost in mladoletnega sina pripravila, da je z njima izvršil rop.

Osumljena starša sta zaradi  zanemarjanja otroka v preteklosti že bila kazensko ovadena, saj mladoletnemu sinu nista omogočila, da bi obiskoval šolo.

V preteklosti je starejši osumljenec že bil obravnavan in kazensko ovaden za kazniva dejanja s področja premoženjske kriminalitete so še sporočili iz PU Murska Sobota.


Več v Črna kronika