Otrok - sreča v očeh na vseh poteh

40 let vrtca pri Mali Nedelji

Branko Košti, nedelja, 22. april 2012 ob 10:421
40 let vrtca pri Mali Nedelji

40 let vrtca pri Mali Nedelji

»Biti prisoten v najnežnejšem obdobju otroka, biti prisoten pri vzgoji v njegovem začetnem obdobju, biti tisti, ki pomaga družini pri razvijanju otrokove osebnosti, biti njegov vzgojitelj, vsakodnevni vzgled, tolažnik, prijatelj, ki vsak trenutek zna in mora razvijati otrokovo osebnost - biti vse to - je velika sreča in še večja odgovornost. Vse to je tudi vrtec«, so bile uvodne besede ravnateljice OŠ in vrtca Mala Nedelja Brede Žunič, s katerimi je nagovorila zbrane na proslavi ob 40 letnici delovanja vrtca pri Mali Nedelji.

»Mi smo deca z Male Nedle, v vrtec hodimo vsi, letos pa naš vrtec 40 let slavi«, so otroci vrtca zapeli dedkom, babicam, staršem, učiteljem, županji Občine Ljutomer mag. Olgi Karba, svetovalki za predšolsko in šolsko vzgojo občine Ljutomer Karmen Lah, dolgoletni ravnateljici šole in vrtca Nadi Tomanič, prvi vzgojiteljici v vrtcu Vilmi Plohl, nekdanjim vzgojiteljicam, predstavnicam šol in vrtcev z območja UE Ljutomer ter številnim gostom, ki vsakodnevno ali občasno sodelujejo s šolo in vrtcem. S plesom, petjem in tudi s pravimi solističnimi nastopi so otroci skupaj z vzgojitelijcami navdušili s svojo neposrednostjo, spontanostjo, sproščenostjo, strah in trema nekaterih sta še poudarila pristnost njihovih nastopov.

Delovanje vrtca so skozi vseh 40 let zaznamovale prostorske težave. Kar dvaindvajset let je deloval v stari šoli v prostorih nekdanjega učiteljskega stanovanja. Po preselitvi v novo šolo so v dveh manjših prostorih kot v stari šoli imeli čez 40 otrok v dveh skupinah. V letu 2007 so zaradi povečanja števila otrok za delovanje vrtca namenili šolsko učilnico, čez dve leti pa še majhen kabinet, v katerem je ena vzgojiteljica skrbela za 8 otrok. Zadnji dve leti je v vrtcu pet skupin otrok, zato ena skupina gostuje v prostorih sosednjega hotela. Na pomanjkanje prostorov je v svojem nagovoru opozorila tudi županja Olga Karba in tudi v bodoče obljubila prizadevaje za rešitev prostorske stiske v vrtcu.

Toda, kot je povedala ravnateljica Žuničeva: »Vrtec ustvarjajo vzgojiteljice in ne zidovi, v katerih bivamo. Tako kot doma ni igrače, ki bi nadomestila otroku mamo in očeta, tudi v vrtcu ni kotička, ki bi nadomestil nežno in čutečo vzgojiteljico, ki s svojim strokovnim znanjem zna poskrbeti za vsakega otroka«. In takšnih vzgojiteljic je bilo v štridesetih letih delovanja vrtca pri Mali Nedelji veliko. Prvi vzgojiteljici Vilmi Plohl so se z leti pridruževale nove vzgojiteljice in pomočnice, nekatere le za krajši čas, dve od njih, Mirica Bezjak in Anka Kotnik pa sta dobesedno pisali zgodovino vrtca, saj sta svojo delovno dobo začeli in zaključili v njem.

V Vrtcu Mala Nedelja so ponosni na preteklost, pričakovanja in potrebe otrok, staršev ter domačega in širšega okolja se bodo potrudili izponjevati tudi v bodoče. »Ampak, zavedati se moramo, da otrok ljubi sebe in svet že od rojstva. Mi, starši in vzgojitelji v vrtcu, bomo zanje naredili največ, če jih bomo imeli radi. Imejmo radi naše otroke!« je zaključila ravnateljica.


Več v Kultura in izobraževanje