18. občinski praznik Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Številne prireditve ob 18. občinskem prazniku v Svetem Juriju ob Ščavnici

Klavdija Bec, ponedeljek, 23. april 2012 ob 17:531
V teh dneh se je v sklopu 18. občinskega praznika v Svetem Juriju ob Ščavnici zvrstilo veliko prireditev. V petek, 20. aprila, je bila v Kocbekovi dvorani Kulturnega in upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici proslava, na kateri so se v uvodu z državno himno ter »Jurjevško zdravico« predstavile domače ljudske pevke pod vodstvom zborovodkinje Marije Simonič.

Župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana je v nagovoru pozdravil vse zbrane in nastopajoče ter se spomnil preteklega 17. občinskega praznika z naslednjimi besedami: »Moje zadnje besede na lanskem, takrat 17. občinskem prazniku, so bile izrečene v želji, da bomo naslednje leto občinski praznik praznovali v novih prostorih. In v teh dneh se nam je ta želja uresničila«. Župan občine Anton Slana se je, kot že na otvoritvi, še enkrat zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali pri novi pridobitvi v občini, med drugim tudi ravnatelju OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici Marku Kranerju za izkazano gostoljubje, da so v prejšnjih letih občinske proslave lahko potekale v prostorih osnovne šole.

Voditelja proslave, Sonja Karlo in Tomaž Ajlec, sta besedo predala tudi slavnostnemu govorniku umetnostnemu zgodovinarju dr. Damjanu Prelovšku. Dr. Damjan Prelovšek velja za enega največjih poznavalcev arhitekta Jožeta Plečnika, o njem je napisal več knjig, med drugim tudi obsežno monografijo in številne znanstvene članke. Kot tedanji direktor Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo je bil aktivno vključen v reševanje problematike in zapletov z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. V svojih besedah je izrazil navdušenje nad novo zgradbo in nad kulturnim doprinosom kraja, saj, kot je povedal, »ima ta kraj neko posebno kulturno poslanstvo«. Ob koncu mu je župan Anton Slana izrekel posebno zahvalo za zasluge in da kot človek s svojo pozitivno mislijo in vedrim optimizmom nikoli ni nehal verjeti v to, da bo na tem mestu stala takšna zgradba kot stoji sedaj.

V kulturnem programu se je predstavila tudi otroška folklorna skupina iz vrtca Sonček z mentoricama Lidijo Ropoša in Matejo Osterc; na klavir so zaigrale učenke Glasbene šole Gornja Radgona, in sicer Veronika Horvat in Tjaša Hedžet pod mentorstvom Predraga Bjelajaca ter Alja Strah pod mentorstvom Barbare Markoli. Z dvema pesmima se je predstavil tudi otroški pevski zbor OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici z mentorico Nado Špišič. Nastopila sta tudi Urška Kurbus, študentka Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu, s trobento ter klarinetist Urban Kurbus, študent Akademije za glasbo v Ljubljani.

Od rock koncerta do povorke
V sklopu prireditev je bil v  petek, 20. aprila, v stari Kinodvorani tradicionalni rock koncert »Jürjovo je«, kjer so nastopili Strike a Fire (GR/Maribor), The Canyon Observer (Ljubljana), Kreshesh Nepitash (Trbovlje), Dežurni krivci (Sv. Jurij ob Ščavnici), Djevara (UK, London) in The Bretones (Cerkno).

Jubilejni 10. Blaguški tek
Jubilejni 10. Blaguški tek

V soboto 21. aprila je potekal 10. Blaguški tek, in sicer v okvirju Mednarodnega teka treh dežel (Cerr-Cup), Pomurskega pokala v rekreativnih tekih (Pomurje teče in hodi 2012) in akcije Slovenija teče za zdravje. Blaguški tek je največja in najodmevnejša športna prireditev v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, proga, ki je speljana ob Blaguškem jezeru, pa zadnja leta privabi vse več tekačev iz Slovenije, Avstrije in Madžarske.

V nedeljo, 22. aprila, je bila, prav tako v sklopu 18. občinskega praznika, tudi tradicionalna povorka, ki jo je vodila Breda Žunič in v kateri so se po uvodnih salvah Jürjovških nabijačev predstavili: Godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici, Radenska konjenica, Kulturno plesna skupina KAN KAN, Gasilska zveza Sveti Jurij ob Ščavnici z gasilskimi društvi, motoristični klub Jurjovški zmaji in Propeler garda, Lovska družina Sveti Jurij ob Ščavnici, Strelsko društvo Janko Jurkovič, Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici, Društvo kmečkih žena in deklet Sveti Jurij ob Ščavnici, ŽRK Millennium, Društvo upokojencev Sveti Jurij ob Ščavnici, društvo Zveze borcev, VRSD Kraljevci - Kočki Vrh, Društvo Oldtimer Stara Gora, Čebelarsko društvo Sveti Jurij ob Ščavnici in kot zadnje Ljubiteljsko dramsko društvo Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je županu Antonu Slana ob tej priložnosti podarilo prvo vstopnico za prvo gledališko predstavo Žalujoči ostali v novi Kocbekovi dvorani, ki bo v četrtek, 26. aprila ob osmih zvečer.


Več v Kultura in izobraževanje