Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju v Ljutomeru

V Ljutomeru so pripravili proslavo ob Dnevu upora proti okupatorju na kateri je bil slavnostni govornik Tit Turnšek

Dejan Razlag, petek, 27. april 2012 ob 00:132
Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju

Proslava ob Dnevu upora proti okupatorju

Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer sta v četrtek, 26. aprila, v Domu kulture Ljutomer pripravila proslavo ob 27. aprilu - Dnevu upora proti okupatorju.

Prisotne je najprej nagovorila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, slavnostni govornik pa je bil Tit Turnšek, podpredsednik za področje mednarodnih odnosov, obrambne in vojaške zadeve pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki se je v svojem govoru "sprehodil" od dogodkov izpred 70 let do danes, kako se je Slovenija razvijala ter kakšno je stanje sedaj. Oba govora ter del programa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Kje smo danes? Kaj je ta naša Slovenija danes?  Kot pravi Vesna Godina: Ugrabili in ukradli so nam državo, to ni več naša država, tista, ki smo jo hoteli 91 in končno tudi dobili. Slovenija ne služi več svojim državljanom. Služi različnim tajkunom, ki so pobrali in pokradli to državo.
...

Danes naša država služi le še interesom, v prvi vrsti, požrešnega in podivjanega finančnega kapitala.

Iz govora, Tit Turnšek

Kje smo danes? Kakšna je ta naša Slovenija danes?  Kot pravi Vesna Godina: Ugrabili in ukradli so nam državo, to ni več naša država, tista, ki smo jo hoteli in 91 končno tudi dobili. Slovenija ne služi več svojim državljanom. Danes naša država služi le še interesom vladajočih elit, pokvarjenim monsignorjem, v prvi vrsti pa požrešnemu, podivjanemu finančnemu kapitalu.

Danes je uničenih večina večjih slovenskih podjetij.  Vsa čast tistim nekaj, ki so še ostala, kot je na primer Krka ali pa Gorenje, Mercator.

Ob koncu proslave je delegacija položila tudi venec pred spomenik v Ljutomeru v spomin padlim borcem NOB in žrtvam fašizma.

Za kulturni program so poskrbeli učitelji in učenci Gimnazije Franca Miklošica Ljutomer, po proslavi pa je sledila še pogostitev. Že pred proslavo pa je v Galeriji A. Trstenjaka potekalo odprtje likovne razstave akademskega slikarja Braneta Širce, nagrajenca bienala SMF Ljutomer 2010.

27. aprila v Sloveniji praznujemo dan boja proti okupatorju. Ta dan velja za ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki je bila ustanovljena v Ljubljani. OF je sicer bila ustanovljena dan prej, 26. aprila leta 1941.

Dan boja proti okupatorju v Sloveniji praznujemo od leta 1992, prej pa se je ta praznik imenoval dan Osvobodilne fronte. 26. aprila leta 1941 so se tako v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani sestali predstavniki nekaterih političnih strank in kulturni delavci. Sešli so se predstavniki Komunistične partije Slovenije Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, sokol Josip Rus ter predstavniki Slovenskih kulturnih delavcev Ferdo Kozak, Franc Šturm in omenjeni Josip Vidmar.

Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo Protiimperialistična Fronta. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije. Po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 pa se je preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvala k oboroženemu uporu. Za Slovence je dan boja proti okupatorju predvsem dan, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem.




Več v Kultura in izobraževanje