Maša za gasilce v farni cerkvi pri Mali Nedelji

Gasilke in gasilci počastili god svojega zavetnika svetega Florjana

Branko Košti, nedelja, 29. april 2012 ob 20:07
Maša za gasilce pri Mali Nedelji

Maša za gasilce pri Mali Nedelji

Ena izmed mnogih legend o sv. Florjanu pravi, da je kot rimski vojak služil vojsko okoli leta 300 našega štetja v provinci Norik blizu Dunaja. Prestopil je v krščansko vero in jo tudi učil ter oznanjal med vojaki in ljudstvom.

Rimljani so v tistem času kristjane preganjali in tako ga je pooblaščenec cesarja Dioklecijana dal mučiti in umoriti. Na noge so mu privezali mlinske kamne in ga vrgli v reko Enns. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je ta dan izbran za njegov god. Kasneje je bil proglašen za mučenika in svetnika, v zaščitnika vode in ognja.

Marsikatero hišo je v preteklosti krasila slika ali kipec sv. Florjana, saj so bili ljudje prepričani, da jih varuje pred ognjem. Verovanja v zvezi s svetim Florjanom so se razlikovala po pokrajinah. V nekaterih krajih ljudje na praznik sv. Florjana niso smeli kuriti ognja. Izjema so bile le vaški kovači in pri njih so na ognjišču ljudje pogreli svoje jedi. Moški na ta dan niso smeli kaditi pip. Kdor se je pregrešil zoper te običaje, ga je vaški stražnik odpeljal pred sodnika.

Gasilci Evrope so svetega Florjana kot svojega zaščitnika sprejeli v začetku XIX. stoletja, najbrž zato, ker je bil častnik v neki rimski legiji, zadolženi za gašenje požarov in varovanje premoženja.

Z osamosvojitvijo Slovenije se sveti Florjan vrača na pročelja gasilskih domov in na gasilske prapore. Največkrat je upodobljen v opravi rimskega častnika, ko z vrčem vode v desnici poliva goreče hiše.

God sv. Florjana, svojega zaščitnika in zavetnika, vsako leto okrog dneva njegove mučeniške smrti, s sveto mašo počastijo tudi malonedeljski gasilci in gasilke. Pri sveti maši, ki jo je v nedeljo, 29. aprila, za gasilce daroval farni župnik Tomislav Roškarič, so se jim pridružili tudi gasilci PGD Radoslavci in Precetinci.


Več v Kultura in izobraževanje