Deveti prvomajski pohod iz Trnovec na Gomilo

Na najvišji vrh Slovenskih goric se je povzpelo 460 pohodnikov

Branko Košti, sreda, 2. maj 2012 ob 09:362
Pohod iz Trnovec na Gomilo

Pohod iz Trnovec na Gomilo

Po uradni evidenci organizatorjev PGD Trnovci, se je devetega prvomajskega pohoda iz Trnovec pri Sv. Tomažu na najvišji vrh Slovenskih goric, 351 m visoko Gomilo, udeležilo 460 pohodnikov, kar je največ doslej.

Ideja za te pohode se je pred devetimi leti porodila trnovskim gasilcem ob ugotovitvi, da so ob prvem maju oblegani vsi okoliški vrhovi od Jeruzalema, Cerkvenjaka, Zavrha, Gomila pa je, razen redkih posamičnih obiskovalcev, samevala.

Prvič je pot prehodilo 28 pohodnikov, letos pa so zabeležili rekordno udeležbo. Posebej razveseljiva je ugotovitev, da se domačinom na pohodu iz leta v leto pridružujejo ljudje od blizu in daleč. Kot nam je povedal vodja pohoda, sicer predsednik PGD Trnovci Mirko Lovrec, je pot iz Trnovec do Gomile prekratka, saj bi jo prehodili v eni uri, zato spotoma zavijejo do petih, šestih domačij, kjer prijazni domačini postrežejo pohodnike s prigrizki in pijačo, za dobro voljo in lažji korak pa skrbi več muzikantov.

351 m visoki vrh Gomile je osrednja točka pohoda, kjer se pohodniki okrepčajo in odpočijejo v hladni senci sadnih dreves, zapojejo in tudi zaplešejo. Vzpon na razgledni stolp, s katerega se odpira čudovit razgled daleč naokrog, je skoraj obvezen za vse, ki se povzpnejo na »slovenjegoriški triglav«.

Druga pomembna točka pohoda je mejni kamen, kjer se stikajo meje štirih občin: Juršinec, Svetega Tomaža, Svetega Jurija ob Ščavnici in Ljutomera. Tu je istočasno tudi meja štirih far: Sv. Jurija, Male Nedelje, Sv. Tomaža in Juršinec. Ljudsko izročilo pripoveduje, da je bila na tem kamnu nekoč miza, na kateri so igrali karte štirje župani, po drugi verziji pa štirje župniki. Rezultati igre niso poznani, so pa domačini naslednji dan okrog kamna našli mnogo las, ki naj bi si jih ob napeti igri pulili igralci. Ob, oziroma na kamnu, je vodja pohoda prebral pesem začetnika turističnega razvoja Gomile in ljudskega pesnika Frančeka Holca, katero je napisal daljnega leta 1947 in nosi naslov Mati si zemlja slovenska. V imenu očine Sveti Tomaž je pohodnike pozdravil in jim čestital ob prazniku župan Mirko Cvetko, ki se je tudi zahvalil organizatorjem za dobro organizacijo in izrazil željo po ponovnem druženju čez eno leto.

Pohod so zaključili pri gasilskem domu v Trnovcih s pogostitvijo in plesom.


Več v Šport