Prične se Teden RK

8. maja se po vsem svetu spomnijo Henryja Dunanta, ki je leta 1863 ustanovil Rdeči križ

Filip Matko, petek, 4. maj 2012 ob 22:24
Sprejem v RK na OŠ Krog

Sprejem v RK na OŠ Krog

Vsako leto se 8. maja po vsem svetu spomnijo Henryja Dunanta, Švicarja, ki je leta 1863 s podobno mislečimi prijatelji ustanovil Rdeči križ, mednarodno organizacijo za pomoč ljudem v stiski. Danes je v to organizacijo v preko 180 državah vključenih že skoraj sto milijonov ljudi. V Sloveniji je vključenih 250 tisoč članic in članov ter več kot 10 tisoč prostovoljk in prostovoljcev. Vendar se pri nas ne slavi le 8. maj, pač pa že dolga leta organiziramo Teden Rdečega križa, v dneh od 8. do 15. maja. In v teh dneh potekajo številne aktivnosti tudi v osnovnih šolah, kjer se v RK sprejema nove mlade članice in člane.

Tako je že 4. maja dopoldne bila prva tovrstna prireditev v Pomurju, ko so na Osnovni šoli v Krogu pri Murski Soboti pripravili sprejem za 13 drugošolk in drugošolcev. Bilo je to ob 10. uri v 2. c razredu, pri razredničarki Tanji Podlesek. Tretješolci, ob mentorici RK učiteljici Marenče, so pripravili krajši kulturni program, zatem pa je organizacijo RK oziroma njene dejavnosti predstavil aktivist RK Filip Matko. Najbolj je bila šolarkam in šolarjem všeč pripoved o Križem kapici, ker je ob pripovedovanju zgodbice istočasno nastajala tudi slika na šolski tabli. Zgodbici je sledil sprejem v RK, ko je vsak od novosprejetih prejel izkaznico RK, simbolično darilo (pisalo in balonček) ter kapico RK za prihajajoče poletne dni.

Aktivist RK je nekaj minut pred 11. uro obiskal še vrtec Krog, ki domuje v isti stavbi kot šola. Malčicam in malčkom je predstavil 10-minutno zgodbico o medvedku Henryju iz velikega švicarskega gozda. In podobno se bo dogajalo v prihodnjih dneh na ostalih osnovnih šolah, starejši pa se bomo na Teden RK spomnili na pošti, ko bomo na vsako pošiljko morali prilepiti še znamko Tedna RK.


Več v Kultura in izobraževanje