Slavnostna seja ob 100-letnici PGD Radoslavci

Osrednja prireditev ob visokem jubileju bo v nedeljo, 24. junija

Branko Košti, nedelja, 6. maj 2012 ob 22:291
Prvega maja 1912. leta se je začela razvojna pot gasilstva v Radoslavcih. Takrat so se v osnovni šoli pri Mali Nedelji zbrali pobudniki ustanovitve gasilskega društva. Izvolili so tričlanski upravni odbor in sprejeli pravila društva, na osnovi katerih so sklicali ustanovni občni zbor.

Na zboru je bilo 45 rednih članov, naloge načelnika društva pa so zaupali Martinu Filipiču iz Radoslavec. Prvo orodišče so zgradili na podarjenem zemljišču Ivana Rakuše na mestu, kjer danes stoji gasilski dom. Po dobrih dveh letih so kupili že prvo brizgalno.

Med obema svetovnima vojnama je delo društva nekoliko zamrlo, poln razmah je ponovno doživelo po letu 1954, ko se je v gasilske vrste včlanila skoraj vsa mladina. Pristopili so k izgradnji dvorane, sejne sobe in nadgradnji garaže. Za svoje delovanje je prostore uporabljala tudi dramska skupina, ki je poleg tega, da je prinašala prepotrebna denarna sredstva društvu, pomembno pripomogla h kulturnemu utripu kraja. Ob 50 letnici društva leta 1962 so radoslavski gasilci dobili svoj prvi prapor, čez tri leta so opeativno sposobnost povečali z novo motorno brizgalno, in pričeli z načrtnim usposabljanjem članstva ter izobraževanjem podčastniškega in častniškega kadra. Leta 1975 so začeli graditi nov, že tretji gasilski dom, ki je po izgradnji postal središče vsega dogajanja v kraju.

Stoti občni zbor PGD Radoslavci
Stoti občni zbor PGD Radoslavci

Leta 1988 je društvo razvilo drugi gasilski prapor in kmalu dobilo električno sireno, prevzeli pa so prenovljeno avtocisterno TAM 175. Pri svojem delovanju niso pozabili na vzgojo podmladka, in leta 2004 so razvili svoj prapor še pionirji - gasilci. V letu 2008, po menjavi vodstva društva, so pričeli obnovitvena dela na električni napeljavi, centralnem ogrevalnem sistemu in okolici doma z ureditvijo nogometnega igrišča. Od PGD Ožbalt so kupili poškodovano avtocisterno, jo obnovili in predali v operativno uporabo. Po planu nabave in opremljanja PGD GZ občine Ljutomer, so v letu 2010 kupili vozilo za prevoz moštva znamke Renault. Pri tem je potrebno poudariti, da so večino finančnih sredstev prispevali krajani KS Radoslavci in Mala Nedelja. Nabava novega vozila je povzročila potrebo po gradnji nove garaže, za katero je zemljišče podarila soseda Anica Heric, ki je v zahvalo postala botra garaže.

Zgoraj so navedeni le najpomembnejši dogodki in mejniki v stoletnem delovanju PGD Radoslavci, na katere so se med drugimi, spomnili na svečani seji ob stoletnici društva v soboto, 5. maja. Številnim zbranim gasilcem, krajanom in gostom, med katerimi so bili županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednik OGZ Ljutomer Branko Novak, poveljnik OGZ Andrej Trstenjak in predstavniki prijateljskega PGD Ožbalt ob Dravi, je po kronološki predstavitvi stotih let delovanja društva, spregovoril predsednik Jernej Horvatič, ki je povedal, da sedanja generacija s ponosom in hvaležnostjo nadaljuje tradicijo, katero so začeli ustanovitelji društva pred sto leti. V tem dolgem času je društvo doživljalo vzpone in padce, toda svoje osnovno poslanstvo, to je pomoč ljudem ob požarih in nesrečah, so dosledno izpolnjevali ves čas. Poudaril je, da je vzgoja mladih ena prioritetnih nalog in hkrati zagotovilo, da bo gasilstvo v kraju živelo še naslednjih sto let. Gasilkam, gasilcem, gasilskim veteranom in podmladku se je zahvalil za nesebično pomoč in podporo, ki so jo in jo še dajejo društvu.

Županja mag. Olga Karba je ob visokem jubileju čestitala gasilcem in se jim zahvalila za vse dobro delo, ki so ga opravili skozi leta. »Vsak kraj potrebuje nekaj temeljnih predpogojev za prijetno življenje. Varnost in urejenost sta visoko na seznamu prioritet. Brez duše, brez dobrega razumevanja, brez dobrih odnosov, je življenje še v tako lepem kraju lahko neprijetno. In na tej točki se resnično pozna dimenzija gasilstva, ki je pogosto spregledana, oziroma postavljena v senco gasilskih avtomobilov, akcije in drugih razburljivih dejavnosti«, je med drugim povedala županja.

V imenu OGZ Ljutomer je društvu čestital predsednik Branko Novak, spregovorila pa sta še nekdanji poveljnik radoslavskih gasilcev Drago Rakuša in predstavnik prijateljskega PGD iz Ožbalta.

Podeljene so bile tudi zahvalne listine sosednjim PGD, društvom in ustanovam iz KS Radoslavci in Mala Nedelja ter družinam in posameznikom, ki z društvom sodelujejo oziroma na različne načine pomagajo pri njegovem delovanju. Predsednik in poveljnik OGZ Branko Novak in Andrej Trstenjak sta podelila Priznanja gasilske zveze 3. stopnje, katera so prejeli: Silvester Bauer, Robert Filipič, Mirko Hanžel, Emil Heric, Anton Kosi ml., Mirko Simonič, Stanislav Simonič, Frančišek Trstenjak, Danijel Zmazek in Marjetka Zmazek. Anica Heric je prejela priznanje in plaketo gasilca.

Prireditev so s kulturnim programom popestrili mladi gasilci in gasilke, z minuto molka pa so počastili spomin na ustanovitelje in vse preminule člane in članice društva.

Dolgoletni član in funkcionar PGD Radoslavci ter botra Anica Heric sta ob koncu predala namenu novo garažo za vozilo Renault, županja mag. Olga Karba in predsednik KS Janez Rudolf pa sta odkrila spominsko obeležje, ki so ga svojim gasilcem v letu praznovanja 100 letnice postavili krajani KS Radoslavci.

Osrednja prireditev ob 100-letnem jubileju PGD Radoslavci bo v nedeljo, 24. junija.

TUNČEK torek, 8. maj 2012 ob 15:55

Bravo Radoslofčani, dobro delate fsa leta in ste za vzglet lehko fsen drügin. Gda sen še bija duma smo šli fsoko leto kvan na tambolo. To so bili cejti, tokih nede več.
Delajte še napre tak dobro kak gasilci in kulturniki, športniki... za toki mali kraj ste sigurno natpofprečni.
Jaaa Ploskač Ploskač Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno