V Ljutomeru si želijo bolj pravično Evropo

Europe Direct Murska Sobota se je s svojo informacijsko kampanjo v Tednu Evrope ustavila v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sreda, 9. maj 2012 ob 10:37
Teden Evrope - Ljutomer

Teden Evrope - Ljutomer

Informacijska točka Evropske komisije Europe Direct Murska Sobota, ki deluje v okviru Zavoda PIP, se je s svojo informacijsko kampanjo v Tednu Evrope že tretje leto zapored ustavila v Ljutomeru. Na Glavnem trgu so obiskovalce stojnice informirali o različnih politikah EU in jim pri tem ponudili možnost, da podajo svoja mnenja o prihodnosti Unije.

Tudi letos so mimoidočim ponujali različne brezplačne publikacije in promocijski material. Največ pozornosti so namenili evropski državljanski pobudi, ki je stopila v veljavo 1. aprila 2012. Z evropsko državljansko pobudo lahko milijon državljanov EU iz najmanj sedmih držav članic pozove Evropsko komisijo naj pripravi zakonodajni predlog na področjih, kjer ima Komisija zakonodajno pristojnost (npr. okolje, kmetijstvo, promet,…). Na ta način lahko državljani neposredno vplivajo na pripravo politik EU. Prav tako so mimoidoče opozorili na dve pomembni obletnici, in sicer letos obeležujemo 50. obletnico začetka izvajanja skupne kmetijske politike (SKP) ter 20. obletnico oblikovanja enotnega trga EU.

Med obiskovalci stojnice je največ zanimanja vzbudila tako imenovana mnenjska tabla na katero so lahko zapisovali svoja mnenja o prihodnosti EU. Iz pogovorov, ki so jih opravili z obiskovalci, je bilo možno razbrati upanje, da bo Evropska unija uspešno premagala finančno in gospodarsko krizo ter da bo v prihodnosti omogočeno dostojno življenje za vse generacije. Zelo veliko ljudi je izpostavilo željo po večji pravičnosti, saj postajajo razlike med različnimi družbenimi sloji prevelike.

Za popestritev dogajanja na stojnici je poskrbela maskota točke »Zvezdica«.


Več v Kultura in izobraževanje