»Radi bi samostojnega otroka. Kako?«

Predavanje v Ljutomeru z naslovom Radi bi samostojnega otroka. Kako?

Nuša Novak, četrtek, 10. maj 2012 ob 18:401
Predavanje v Ljutomeru

Predavanje v Ljutomeru

Vsi starši si želimo, da bi naši otroci znali poslušati, lepo govoriti, se lepo obnašati, spoštovati druge ljudi, predvsem pa da bi znali sprejemati odgovornosti. Vendar so velikokrat to le naše želje, ki pa jih je zelo težko udejanjiti pri naših malčkih.

V sredo, 9. maja 2012, je bilo ob 16.00 uri v prostorih vrtca Ljutomer na Ormoški 21, predavanje z naslovom Radi bi samostojnega otroka. Kako? Gosta zanimivega, predvsem pa poučnega predavanja, sta bila logopeda in defektologa, avtorja knjige Varuh otrokovih dolžnosti in Srečni otroci.

V mesecu novembru 2011, so v vrtcu Ljutomer že gostili logopedinjo go. Simono Levc in njeno predavanje je bilo zelo odmevno. Sedaj pa je bila ga. Simona Levc ponovno naša gostja in sicer skupaj s soavtorjem knjige Varuh otrokovih dolžnosti, g. Markom Juhantom. Njuno predavanje je bilo zelo zanimivo, predvsem pa zelo poučno, saj smo skupaj z avtorjema iskali odgovore na številna pomembna vzgojna vprašanja.

Logopedinja ga. Simona Levc je na tem predavanju izpostavila predvsem govorno-jezikovne motnje otrok, ki so ključnega pomena, predvsem za vstop otrok v šolo. G. Marko Juhant pa se je opredelil bolj na tematiko otrokovega obnašanja. Treba je poudariti, da starši velikokrat ne znamo pravilno postaviti mej obnašanja, saj imamo pri tem zagotovo najpomembnejšo vlogo. Otroke moramo naučiti samostojnosti, medsebojnega spoštovanja, pri tem pa ne smemo pozabiti na našo avtoriteto. Pravila, ki jih postavljamo starši, morajo biti vselej jasna in pravilno izbrana. Zelo pomembno je tudi, da si vzamemo čas za otroke in jim ustrezno izrečemo pohvalo. Le v tem primeru bomo tudi sami primerno nagrajeni z otrokovim pozitivnim obnašanjem. Vzporedno s tematiko obnašanja, pa lahko opredelimo tudi govorno jezikovne motnje, ki se odražajo predvsem s sodelovanjem in trudom staršev.

Veliko otrok ima govorne motnje, katere se s pomočjo staršev in strokovnjakov dajo hitro odpraviti. So pa tudi taki otroci, ki imajo zraven teh tudi jezikovne motnje. Take težave se malce težje odpravijo, vendar z veliko vztrajnosti in motivacije, tudi te s časoma izzvenijo. Več kot se ukvarjamo s svojimi otroci, bolj se razvija otrokova sporazumevalna zmožnost. Že samo branje pravljic, pogovarjanje in skupno sodelovanje ter druženje, zelo vplivajo na razvoj otrokovega govora. S tem pa tudi utrdimo otrokovo identiteto in njegove zmožnosti. Vse kar potrebujemo za vzgojo otrok je le veliko gibanja, pogovor, doslednost, ljubezen in kanček potrpežljivosti. Tako ne bomo zadovoljni samo starši, ampak tudi naši otroci.


Več v Kultura in izobraževanje