Evropa v malem

OŠ Mala Nedelja na Trgu kulture v Murski Soboti ob dnevu Evrope

Robert Lang, petek, 11. maj 2012 ob 15:241
OŠ Mala Nedelja je tokrat predstavila Slovaško

OŠ Mala Nedelja je tokrat predstavila Slovaško

9. maja vsako leto praznujemo dan Evrope. Tega dne se na Trgu kulture v Murski Soboti zberejo učenci domala vseh osnovnih šol iz Pomurja s skupnim ciljem – čim bolj zanimivo in izvirno predstaviti eno članico Evropske unije na stojnici in s posebno predstavitveno točko. Tam smo bili tudi učenci in mentorji z OŠ Mala Nedelja.

Letos smo pri projektu Evropska vas sodelovali že četrtič. Po Finski, Cipru in Portugalski nam je žreb tokrat namenil Slovaško – državo, ki jo v svetu velikokrat zamenjujejo s Slovenijo. Tudi to je bil eden od motivov, ki nas je vodil pri raziskovanju te srednjeevropske države. Dela smo se kot vedno lotili resno in odgovorno. V ta namen smo ob načrtovanju dejavnosti namenili tudi en tehniški dan, na katerem so v različnih delavnicah nastale čudovite stvari, ki smo jih uporabili tudi na stojnici na zaključni prireditvi v Murski Soboti. Razen tega smo skozi celo šolsko leto pri različnih interesnih dejavnostih dobesedno živeli za Slovaško. Vse smo pridno dokumentirali in objavljali na spletni strani:
https://sites.google.com/site/evasslovaska/

Veliko smo razmišljali tudi o predstavitveni točki na zaključni prireditvi. Odločili smo se, da bodo učenke 8. razreda zapele slovaško narodno Tancuj tancuj ob spremljavi harmonike. Kljub določeni tremi pred številnim občinstvom so se učenke dobro odrezale in dostojno predstavljale šolo.

Po štirih letih sodelovanja še vedno vsako leto komaj čakamo, katero državo nam bo žreb namenil kot naslednjo. Tak način spoznavanja Evrope in Evropske unije je tako za učence kot tudi za mentorje in vse, ki jih projekt zajame, nadvse zanimiv, spodbuja pa tudi medpredmetno povezovanje in sodelovanje, ki je v današnjem času nepogrešljiv dejavnik pridobivanja trajnega znanja.

TUNČEK ponedeljek, 14. maj 2012 ob 16:53

Nigi ne vidin prleške "držovne" zastove !?

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje