Tvegani rezi v socialne programe nevladnih organizacij

Predvideno 34% zmanjšanje sredstev za socialne programe nevladnih organizacij bo prizadelo predvsem tiste, ki so pomoči najbolj potrebni

Klavdija Bec, četrtek, 17. maj 2012 ob 12:131
Zmanjšanje sredstev bo prizadelo predvsem tiste, ki so pomoči najbolj potrebni

Zmanjšanje sredstev bo prizadelo predvsem tiste, ki so pomoči najbolj potrebni

Z Lokalne razvojne fundacije za Pomurje (LRF) sporočajo, da je Center nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) 11. maja na vlado in poslance naslovil odprto pismo, v katerem odgovorni med drugim opozarjajo, da bo 34% zmanjšanje sredstev za socialne programe nevladnih organizacij, kot ga predvideva rebalans proračuna, prizadelo predvsem tiste, ki so pomoči najbolj potrebni.

Odmevno javno pismo o »tveganih rezih v socialne programe nevladnih organizacij« so do sedaj povzeli že številni mediji, tudi časnika Delo in Dnevnik, STA, Siol idr.

»Slovenske nevladne organizacije so v zadnjih mesecih večkrat zaskrbljeno opozarjale na previdnost pri krčenju sredstev«, je v pismu zapisal Goran Forbici, direktor CNVOS, in med drugim opozoril, da bi to utegnilo prizadeti razne socialnovarstvene programe v državi, ki nudijo pomoč in svetovanje žrtvam nasilja ter otrokom, mladostnikom in drugim ljudem v stiski; varne hiše in dnevne centre za osebe s težavami v duševnem zdravju, nastanitve za brezdomce, krizne namestitve za žrtve trgovine z ljudmi, SOS telefone …

»Resnično mora torej držati, da se reči v zgodovini ponovijo (vsaj) trikrat, prvič kot tragedija, drugič kot farsa in tretjič kot politična satira«,  sta v pismu trenutno stanje komentirala Goran Forbici in Tina Divjak (Vodja zagovorništva CNVOS).

CNVOS ima 8.000 zaposlenih in več kot 200.000 prostovoljcev, ki vsakodnevno pomagajo iz stisk in svoj čas in znanje v imenu solidarnosti darujejo pomoči potrebnim. Že res, da bo zmanjšanje proračunskih sredstev za 34% »spodneslo tla« zaposlenim, kakšno škodo bo zaradi tega utrpelo prostovoljstvo, ki se je v zadnjih letih v Sloveniji, spomnimo se samo vseslovenske čistilne akcije Očistimo Slovenijo ipd., izredno razcvetelo, pa bo mogoče videti čez nekaj let. A večina se jih boji, da bo to prineslo upad prostovoljstva in solidarnosti, kolikor ga je sploh še ostalo, saj so NVO edina organizirana oblika, ki se že po definiciji ukvarja z zaposlovanjem prostovoljcev, zbiranjem sredstev in fundacijami, akcijami za ranljive skupine …

Po podatkih iz leta 2009 (Dnevnik, 18. 4.) je v Sloveniji delovalo 22.000 nevladnih organizacij, vendar je takrat Irma Mežnarič (MJU) ugotavljala, da je delež prihodkov nevladnih organizacij v BDP že takrat močno zaostajal za drugimi državami v svetu. Skupni prihodki NVO v letu 2009 so pri nas predstavljali 1,92 odstotka BDP, medtem ko je povprečni delež v državah sveta znašal 4,6 odstotka BDP.

V javnem pismu vladi in poslancem je tudi zapisano, da manj denarja za aktivnosti nevladnih organizacij v prvi vrsti pomeni tudi manj paketov pomoči za ljudi, ki živijo v revščini, manj pomoči za ljudi v duševnih stiskah (telefonsko svetovanje, skupine za samopomoč), manj prostorov za varstvo in delo duševno in telesno prizadetih, manj zbranih donacij, manj zatočišč za žrtve nasilja, manj počitnic za otroke revnih, manj brezplačnih kosil za ljudi, ki si jih ne morejo več privoščiti in še bi lahko naštevali. A seznam je že predolg, pravijo na CNVOS, in si obenem želijo vsaj, da se v naslednjih mesecih, ob pripravi proračuna za leto 2013, satira ne ponovi in bo zagotovljenih dovolj sredstev za pomoč ljudem, ki jih država in ekonomija na vseh ravneh odrivata.

TUNČEK ponedeljek, 21. maj 2012 ob 20:54

Ne ven kon vodi to, da jemlejo zodje tolare tisten ke so pomoči potrebni.
Toka držova nemre dugo opstojati. Jaaa

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo