Razstava akademskega kiparja Radivoja Vojka Štuheca

Skulpture in fotografije v Galeriji Ante Trstenjaka

Filip Matko, sobota, 26. maj 2012 ob 19:11
Razstava fotografij

Razstava fotografij

V četrtek, 24. maja, zvečer je bila v ljutomerski Galeriji Ante Trstenjaka slovesna otvoritev samostojne razstave kiparskih del ter umetniških fotografij akademskega kiparja Radivoja Vojka Štuheca iz Maribora. Pred 66. leti se je rodil materi Mili (bila je učiteljica) in očetu Francu (bil je državni uslužbenec) Štuhec pri Mali Nedelji. Po 2. svetovni vojni sta starša dobila dekret za novo službo na Primorskem, Vojko pa je osnovno in srednjo šolo obiskoval v Mariboru. Kiparstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in diplomiral leta 1972. Poučeval je likovno vzgojo na srednjih šolah v Mariboru, bil industrijski oblikovalec v mariborskem Birostroju, leta 1987 je pridobil status svobodnega umetnika, a od leta 2009 je upokojen. Živi in ustvarja v Mariboru.

Radivoj Vojko Štuhec je doslej ustvaril preko 500 kiparskih del v različnih materialih ter imel več kot 200 razstav, tako doma, kot v tujini. Naj ob tem spomnimo, da je sodeloval tudi na nekdaj zelo znani kiparski koloniji Od Gubca do Lacka, leta 1972 v Vidmu (danes Sveti Jurij) ob Ščavnici, kjer je ustvaril skulpturo v lesu z naslovom »Razkol«.

Poleg številnih skulptur, ki jih tokrat razstavlja v ljutomerski Galeriji Ante Trstenjaka, so na ogled tudi njegove umetniške fotografije. Tako je pred več kot desetimi leti posnel številne fotografije po mestu v Mariboru ter pripravil tri cikle razstav: Grbi in smeti, Zidovi krvavijo ter Svetloba in tema. Prav iz cikla Grbi in smeti so tokrat fotografije na ogled v Ljutomeru. Tako so kot dokument minulega časa posnetki nekaterih močno uničenih poslopij ali dvorišč, ki se bodo zrušila kar sama ali pa jih bodo porušili v kratkem. Ob tem avtor poudarja, da je obiskal tudi druga slovenska mesta, a ni našel tako zanemarjenih podob. S tem je »okrcal« seveda mestne politike, ki so »tekači na kratke proge« (od volitev do volitev), do kulturne podobe svojega kraja pa jim je malo mar. Zato je nekatere posnetke celo na fotografijah olepšal, ker pač ima svoje mesto kljub vsemu rad.

O umetniku in prijateljevanjem z njim je na otvoritvi razstave govoril akademski slikar Vladimir Potočnik, za kulturni vložek pa je poskrbel 14-letni kitarist Gašper Lovrec, ki že šesto leto obiskuje pouk kitare na ljutomerski Glasbeni šoli Slavka Osterca.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje