Ure naših dni

Zbornik 2012 v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, torek, 29. maj 2012 ob 18:501
Zbornik 2012 v radenskem DOSOR-ju

Zbornik 2012 v radenskem DOSOR-ju

Odpravljanje stereotipov o starosti, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje so zapisi na naslovni strani Zbornika 2012, ki je pod naslovom Ure naših dni bil v nedeljo, 27. maja, predstavljen širši javnosti. Zgodilo se je to ob 18. uri v večnamenskem prostoru domske knjižnice DOSOR-ja, ko je v gosteh bil tudi Kapelski kvartet.

Zbornik 2012 je izšel v 300 izvodih, s številnimi zapisi in  zgodbami na 55 straneh. V uvodniku knjižice se vprašuje direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser, če mesec marec postaja mesec žensk ? Piše tako: »…Bili so časi, ko se mi je zdelo, da mora ženska, v dokaz svoje enakovrednosti med spoloma, od svojega moškega zahtevati, da ji parira pri vseh klasičnih ženskih opravilih, da je vključen v vse »skrivnosti« ženskega sveta in da klasična delitev vlog po spolu sploh ne obstaja več. Danes razmišljam drugače. Poskrbeti za družino v vseh segmentih klasičnih ženskih nalog mi daje identiteto in ritem. Biti mila, sočutna, občutljiva, intuitivna ter revna v besedah in bogata v dejanjih je moj cilj, ki me zadovoljuje. Biti ženska je v prispodobi »poslanstvo Boginje«. Hvala vsem ženskam, ki v tokratnem zborniku delijo z nami svoje zgodbe, občutja in modrost.« In res. V Zborniku 2012 so vsi zabeleženi prispevki izpod peresa žensk, razen enega zapisa (spodaj podpisanega).

Tako so nekatere avtorice svoje zapise na predstavitvi Zbornika 2012 predstavile kar same, vse je pa popestrila pesem iz grl pevcev Kapelskega kvarteta ob spremljavi harmonike.

Ker se gradivo za zbornik zbira v okviru literarnega krožka, ki deluje pod vodstvom mentorice Bee Baboš Logar enkrat tedensko v DOSOR-jevi knjižnici, naj dodamo še besede Marije Erveš, ki je do konca letošnjega marca bila predsednica Društva upokojencev Radenci: »Iz trdne vezi plodnega sodelovanja DOSOR-ja in Društva upokojencev Radenci se je rodila ideja, da obeležimo dogodke, spomine, trenutke, občutke vseh starejših stanovalcev in stanovalk ter članov in članic društva, ki so v letu 2010 dopolnili 90 let in več… Člani in članice literarnega krožka smo si delo razdelili in začeli z obiski starejših. Pri vseh tistih, ki so se odločili, da povedo o svojem življenju, kako so preživljali otroštvo in mladost, po kakšnih poteh jih je vodilo življenje, so nastale nepozabne življenjske pripovedi. Vsaka pripoved je enkratna, neponovljiva in zgodba zase.« Tako so objavljene pripovedi: Terezije (Šafarič) Drvarič, Antonije Rauter, Kristine Vukan, Marije Ostrc, Pavle Pihlar, Avguste Vlaj, Ladislave Mauhar, Marije Menhart in Anice Lorenci.

Vzeti v roke letošnji DOSOR-jev Zbornik 2012 je res pravo doživetje in verjamemo lahko, da bodo zgodbe opomnile na čase, ko je bilo sicer težko ampak kar lepo živeti v naši majhni Sloveniji.


Več v Kultura in izobraževanje