V Ljutomeru zapel Partizanski pevski zbor

Sredstva zbrana na dobrodelnem koncertu v višini 1.700 evrov bodo v celoti namenjena ljudem v stiski

Damir Skuhala, sobota, 9. junij 2012 ob 09:132
Partizanski pevski zbor

Partizanski pevski zbor

Lions klub Ljutomer je v petek, 8.junija, v Domu kulture v Ljutomeru, organiziral dobrodelni koncert Partizanskega pevskega zbora, ki neprekinjeno deluje že 67 let.

Partizanski pevski zbor je bil ustanovljen spomladi leta 1944 v vasi Planina pri Črnomlju. Nastal je iz okrevajočih ranjencev, partizanov, kot edinstven zbor v takratni vojskujoči se Evropi. Imenovali so ga Invalidski pevski zbor ali po domače tudi Pojoča četa. Po vojni se je preimenoval v Partizanski invalidski pevski zbor, po prenehanju delovanja v zboru invalidov pa se je preimenoval v Partizanski pevski zbor kot se imenuje še danes. Zbor šteje 40 pevcev, harmonikar je Branko Sladič, umetniški vodja pa profesor Franc Gornik. Zbor ohranja partizanske in domoljubne pesmi iz zgodovine zadnjih sto let, ko se je slovenski narod bojeval za svoj obstoj.

V zadnjih treh letih je zbor izdal dve kaseti, CD in pesmarico, ki vsebuje domoljubne in partizanske pesmi. Na koncertu so se predstavili z 12 pesmimi za katere so poželi bučen aplavz, zbrane obiskovalce pa je nagovorila predsednica Lions kluba Ljutomer ga. Sonja Sunko.

Sredstva zbrana na dobrodelnem koncertu v višini 1.700 evrov bodo v celoti namenjena ljudem v stiski.


Več v Kultura in izobraževanje