Zahvaljevanje v lesu

Razstava Milene Marije Reščič in Edvarda Ketiša v DOSOR-ju

Filip Matko, torek, 19. junij 2012 ob 13:09
Milena Marija Reščič in Edvard Ketiš

Milena Marija Reščič in Edvard Ketiš

Duet Likovnega društva Gornja Radgona, Milena Marija Reščič iz Črešnjevec pri Gornji Radgoni in Edvard Ketiš s Kobilščaka, od četrtka, 14. junija, dalje razstavljata kiparska dela in intarzije v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. O njiju in njunem delu je na otvoritvi razstave spregovorila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, ki ima kot prostovoljka na skrbi razstavišče v DOSOR-ju.

Po njenih besedah je: »Od Milene Marije Reščič je vse, kar je razstavljeno, iz lesa. Njena kiparska dela opevajo bogastvo izraznosti lesne strukture. Človeška figura, njen najpogostejši motiv, živi življenje med nami, z nami in z naravo. Vse, kar je predstavljivo, je v nas in to je osvežitev. V času vedno večjega zanemarjanja našega notranjega doživljanja je njeno delo vrnitev k človeku, k naravi. Iskanja prostorskega preoblikovanja, ideje sobivanja, ki jo pripoveduje les, še po prenehanju lastne oblike življenja postane posrednik med avtorico, naravo in gledalci. Šele takrat ponovno zaživi v sozvočju s svojo notranjo strukturo in kiparkino spoštljivo obdelavo. A drugi avtor, Edvard Ketiš, mojstrsko obvlada kombinacije furnirjev in njihove strukture. Lesne folije različnih furnirjev ponujajo pestro izbiro naravnih barv, kar Edvard Ketiš dobro izkoristi na plošči. Premišljena postavitev smeri lesnih letnic pa daje lepljenim motivom tudi prostorski vtis, kar da njegovim intarzijam poseben čar. Izdelane so natančno in sledijo naravnim oblikam in ne ornamentalizmu v intarziji. V njegovih delih je veliko truda in veselja do upodabljanja narave v nekoliko drugačnem načinu likovnega izražanja, v intarziji.« Posebno pesem ob tej razstavi je napisal Dominicque Reščič in ji dal naslov »Hvalnica lesu«.

HVALNICA  LESU: »Po toliko nemirnih/samotnih iskanjih/skrivnostnih/neskončnih ozkih hodnikih/skozi prosojno trepetajočo dušo/do čiste resnice neba/smele govorice zemlje/imam  pravico/stopiti v mavrico/in se dotakniti sanj/ Vzeti tvoje telo/ga oblikovati v podobe/svojih podob/luči in teme/smeha in solz/življenja in smrti/ Povzdignem te/in ti podarim obraz/da ga spoznajo vsi/si zapomnijo njegovo milino/ko jih objame/preprosta/drobna/iskrena misel pogumnega/ iščočega človeka/ V tvojih koreninah so še vedno/sokovi stoletij/bolečina viharjev padanja/spomin na mogočno/zeleno dihajočo dolino/razkošno/nepremagljivo/večno deželo bisernih dreves/ Ustvarjen si bil zame/da te ljubim/v vseh sijočih oblikah lepote/ Skléniva dlani/v dotik pripadanja/v dolg poljub Časa/«

V kulturnem delu programa sta zaplesali mladi plesalki, Urška Dunaj in Dunja Šmauc iz Ljutomera, ki ju je spremljala mentorica Anita Ketiš od Svetega Jurija. Razstava kipov Milene Marije Reščič in intarzij Edvarda Ketiša bo na ogled do sredine meseca julija, ko bodo na novi razstavi na ogled fotografije.


Več v Kultura in izobraževanje