Mladi Prlek z nami že 51. leto

Šolsko glasilo Mladi Prlek, nam poskuša že 51. leto približati pester utrip šolskega vsakdanjika

Nuša Novak, četrtek, 21. junij 2012 ob 14:09
Glasilo Mladi Prlek

Glasilo Mladi Prlek

Učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, so velikokrat že pokazali, da so njihove aktivnosti v sklopu šole zelo pestre. Ena izmed zelo aktivnih dejavnosti, je novinarski krožek pod vodstvom učiteljice Metke Ohman, v sklopu katerega učenci, učitelji in vsi drugi zaposleni, ustvarjajo šolsko glasilo Mladi Prlek, ki nam poskuša že 51. leto približati pester utrip šolskega vsakdanjika. Lansko leto pa je šolsko glasilo praznovalo svojo 50. obletnico izhajanja, kar predstavlja velik dosežek na področju šolske zgodovine.

»Ponosni in veseli smo, da lahko nadaljujemo delo naših predhodnikov, katerih začetki so bili povsem drugačni, kot jih imamo ustvarjalci šolskega glasila danes. Vendar so vztrajali in naša dolžnost je, da njihovo delo nadaljujemo. Ko sem pred osemnajstimi leti podedovala mentorstvo šolskega glasila, sem bila v zadregi, kako nadaljevati, saj izkušenj na tem področju nisem imela. Z dodatnim izobraževanjem sem pridobila nova znanja, ki so mi pri delu v veliko pomoč. Brez pridnih pomočnikov pa mi še tako dobro izobraževanje ne bi koristilo. Tukaj mislim predvsem na učence – oblikovalce in pisce različnih prispevkov in seveda na učiteljice in učitelje, ki spodbujajo učence k pisanju in tudi sami prispevajo besedila s svojega strokovnega področja. Učitelji se radi pritožujemo, da učenci premalo berejo in pišejo, da preveč časa presedijo pred različnimi mediji in da so zato premalo ustvarjalni . Vesela sem, da na naši šoli kljub temu še najdemo učence, ki radi svoja razmišljanja, občutke, mnenja tudi zapišejo in delijo z nami. Vendar pa pri nastajanju glasila nismo pomembni le pisci. Izbrati je treba naslovnico, ki s svojo slikovitistjo pritegne bralce, glasilo opremiti z likovnimi izdelki učencev ter ga oblikovati. Za vse to že kar nekaj let skrbita učitelja Vitomir Kaučič in Branko Meznarič s svojimi učenci likovnega, foto in računalniškega krožka,« je ob tem povedala mentorica šolskega glasila: Metka Ohman.

Glasilo ima že od vsega začetka ime Mladi Prlek, v prvem letu je imelo še podnaslov Glasilo pionirjev šole Ivana Cankarja. V prvih letnikih je izšlo več številk, vednar so bile manj obsežne. Vsebinsko pa so bila glasila zelo pestra. Z leti pa je bilo glasilo tudi vedno bogatejše z likovnimi izdelki učencev. V šolskem letu 1995/1996 so se na šoli pojavili računalniki in s tem tudi začetek računalniškega oblikovanja glasila. V šolskem letu 2004/2005 je glasilo dobilo novo podobo in takšno podobo ima glasilo še danes. Naslovnica je vedno nekaj posebnega, saj mora izžarevati vsebino glasila, ki počasi nastaja skozi vse šolsko leto. Uredniški odbor namreč vse leto pridno zbira prispevke iz vseh področij, ki so obeleženi tudi s fotografijami. Vsi, ki sodelujejo pri nastajanju šolskega glasila, se zelo trudijo, da bi glasilo bilo zanimivo in da bi ga bralci z veseljem vzeli v roke ter ob njem obujali spomine na pretekle dogodke.


Več v Kultura in izobraževanje