Predstavili blagovno znamko »EKOPRLEKIJA«

V Ljutomeru so predstavili projekt »Skupna ekološka blagovna znamka območja Las Prlekija«

Prlekija-on.net, petek, 29. junij 2012 ob 18:32
Marko Slavič, predsednik Društva za promocijo prleških ekoloških kmetij

Marko Slavič, predsednik Društva za promocijo prleških ekoloških kmetij

V Društvu za promocijo prleških ekoloških kmetij skupaj s KGZ Murska Sobota in 11 občinami območja LAS Prlekija v okviru četrte osi LEADER zaključujejo s projektom »Skupna ekološka blagovna znamka območja Las Prlekija«.

V petek, 29. junija, so tako z željo po predstavitvi projekta in ekološke blagovne znamke območja LAS Prlekija širši javnosti, v Ljutomeru pripravili novinarsko konferenco, kjer je blagovna znamka bila podrobneje predstavljena.

Na novinarski konferenci so spregovorili Marko Slavič, predsednik Društva za promocijo prleških ekoloških kmetij, mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, Sara Rajh, vodja projekta in Klaus Dieter Požgan, član projektne skupine.

Po novinarski konferenci je sledila slovesna predstavitev ekološke blagovne znamke »EKOPRLEKIJA«, ki je potekala v atriju Mestne hiše v Ljutomeru. Na slovesnosti sta poleg omenjenih, spregovorila še Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje ter Martina Bavec, vodja direktorata za kmetijstvo. Po predstavitvi je minister obiskal tudi ekološko kmetijo Berden v Hrastje Moti in ekološko kmetijo Slavič v Vučji vasi.

Marko Slavič, predsednik Društva za promocijo prleških ekoloških kmetij je ob tem povedal, da "s povezovanjem in skupnim nastopom ekoloških pridelovalcev območja LAS Prlekija pod enotno blagovno znamko želimo doseči poenoteno kakovost in večjo prepoznavnost proizvodov ekoloških kmetij območja, povečati njihovo učinkovitost ter zagotoviti organizirano trženje njihovih proizvodov na trgu. Namen projekta je usmerjen v povečanje števila ekoloških kmetij in ekološko obdelanih površin na projektnem območju."

Društvo za promocijo prleških ekoloških kmetij združuje 27 ekoloških kmetovalcev iz Prlekije, v projekt pa jih je bilo vključenih 21. Projekt je bil vreden dobrih 38.000 evrov, proizvodi, ki so lahko vključeni v omenjeno blagovno znamko, pa morajo biti pridelani in predelani na geografskem območju Las Prlekija, ki zajema 11 občin na desnem bregu Mure: Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Ormož, Radenci, Razkrižje, Središče ob Dravi, Sveti Jurij, Sveti Tomaž in Veržej.

Kaj so ob tem povedali mag. Olga Karba, Franc Bogovič in Martina Bavec, si lahko ogledate v spodnjem videu. Prav tako si v videu lahko ogledate predstavitev na novinarski konferenci.

Po predstavitvi je sledilo še druženje ob ekološki pridelanih dobrotah iz prleških ekokmetij, za kulturni program pa je poskrbel prleški kantavtor Tadej Vesenjak.


Več v Kultura in izobraževanje