Porast tatvin v Pomurju

4 državljani Madžarske v trgovinah ukradli za približno 4.600 evrov blaga

Prlekija-on.net, petek, 6. julij 2012 ob 14:432
Policisti policijske postaje Murska Sobota in kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so v preteklih dneh v Murski Soboti obravnavali večje število tatvin po trgovinah v sklopu trgovskih centrov.

Pri storitvi drznih tatvin so bili 26.6.2012 prijeti 4 državljani Madžarske, od tega tri ženske. Osumljenke stare 30, 31 in 50 let in osumljenec star 37 let, ki so  odtujevali obutev višjega cenovnega razreda in oblačila. Tako so v eni od trgovin odtujili 42 parov čevljev v skupni vrednosti 2.400,00 €, v treh trgovinah z oblačili pa razna oblačila v vrednosti od 583,00 do 983,00 € in tako v skupnem seštevku odtujili blago v vrednosti za cca. 4.600,00 €.

Po prijetju so bili osumljenci pridržani na PP Murska Sobota in nato v nadaljevanju s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, kateri je zoper vse osumljence odredil pripor.

Pri storitvi drznih tatvin sta bila 2.7.2012 v Murski Soboti prav tako prijeta 19 in 21 letna storilca iz območja Maribora, ki sta v trgovinah kradla parfume in oblačila. Vse predmete sta iz trgovine odnesla v večji kartonski vrečki z alufolijo. Tatvine artiklov sta izvršila v dveh trgovinah s parfumi, kateri sta oškodovala za 683,00 € in 385,00 €. Prav tako sta istega dne izvršila še dve tatvini oblačil, pri katerih sta oškodovala oškodovanca za 94,00 € in 128,00 €.

Obema je bila v skladu z zakonskimi določila odvzeta prostost in bodo zoper njiju na Okrožno državno tožilstvo podane štiri kazenske ovadbe.

Pričakovati je, da se bo tovrstni trend izvrševanja predrznih tatvin v trgovskih centrih in trgovinah nadaljeval, zato na Policiji predlagajo, da se v vseh takih zaznavah tovrstnih kaznivih dejanj  takoj obvešča policijo na telefonsko številko 113 – Operativno komunikacijski center PU Murska Sobota. Pri tem pa je zelo koristno, da si oškodovanci ali druge osebe, ki bi to opazile poskušajo zapomniti osebni opis osumljencev, morebitna vozila, ki jih ti uporabljajo – predvsem znamko in registrske tablice, smer gibanja vozila in število oseb.

Storilcev je ponavadi več, v trgovino pa pridejo posamezno kljub temu, da delujejo usklajeno in izvršujejo tatvine skupaj. Pri tem del storilcev zamoti prodajalca, drugi pa pripravi predmete in jih odnesejo iz trgovine. Storilci med drugim uporabljajo prirejene večje torbe ali vrečke, ki so z notranje strani obdelani z alufolijo, ki prepreči aktiviranje alarmne naprave na izhodnih vratih.

Nenavadno ali pa sumljivo je tudi že početje, če ena in ista oseba večkrat v krajšem časovnem intervalu  pride v trgovino z večjo torbo in se zadržuje nekaj časa v trgovini, se radovedno obnaša, ne kupi pa ničesar.


Več v Črna kronika