Na Stari Gori pripravili 18. žetev zlatega pšeničnega klasa

Prireditev na Stari Gori dosegla polnoletnost

Branko Košti, ponedeljek, 9. julij 2012 ob 12:25
18. žetev zlatega pšeničnega klasa

18. žetev zlatega pšeničnega klasa

Znamenite lipe na Stari Gori so v nedeljo, 8. julija, sprejele v svojo senco številne obiskovalce in tekmovalce, ki so se odzvali vabilu organizatorjev na že 18. žetev zlatega pšeničnega klasa. Vendar samo toliko časa, kot so trajali pozdravni nagovori organizatorjev, predsednika domačega PGD Antona Klemenčiča, Eme Lančič, predsednice Društva kmečkih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici in Antona Slane, ki je spregovoril kot župan in predstavnik soorganizatorja, Enote kmetijske pospeševalne službe Gornja Radgona. Kot zadnja je vse prisotne pozdravila še predstavnica Zveze kmetic Slovenije Majda Markovič, sicer tudi predsednica DPŽ Križevci - Veržej.

Prijetno senco je bilo treba kmalu zapustiti in se v povorki podati na vročo njivo. Da je bilo to dejanje nekoliko lažje, je na čelu povorke poskrbela Pihalna godba od Sv. Jurija. Gledalci so hitro našli nekaj sence tudi na novi lokaciji, tekmovalci in sodniki pa so se potili na vročem soncu. Prve so se pomerile žanjice s srpi iz Društva gospodinj Juršinci, dve ekipi sta prišle iz DPŽ Gornja Radgona in domačinke, članice DPŽ Sv. Jurij. V tekmovanju  koscev s pobiralkama so tekmovale ekipe Društva žena in deklet iz Gerečje vasi, ekipa DPŽ Gornja Radgona in dve domači ekipi. Za zaključek so svoje parcele pokosili še župan Občine Apače Franc Pižmoht, podžupan Občine Radenci Janez Konrad, križevski in veržejski župan Branko Belec in Slavko Petovar, ter domača župan in podžupan Anton Slana in Andrej Kraner. Na njivi še kratka malica in hladna pijača, nato pa hiter povratek v precej hladnejšo lipovo senco.

Medtem, ko so sodniki izračunavali rezultate, so organizatorji pripravili še prikaz mlatenja snopov s cepci, v čemer so se lahko preizkusili tudi obiskovalci, in mletje pšenice.

Sodniki pod vodstvom župana Antona Slane so pri rezultatih upoštevali hitrost, pa tudi kakovost opravljenega dela. Na podlagi teh kriterijev je med žanjicami s srpom prvo mesto osvojila Zdenka Klobasa, DPŽ Gornja Radgona, pred domačinko Jožico Žajdela in Marijo Filipič iz Juršinec. V katergoriji koscev s pobiralkama so zmagali domačini v postavi Lovrenc Šijanec - kosec in pobiralki Ema Lančič in Jožica Žajdela. Najboljši so prejeli pokale, vsi udeleženci, sodniki, mlatci, mlinarji in tudi "serviser- klepač", so dobili spominska darila.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno