Pri Sv. Juriju je oratorij obiskovalo več kot 70 otrok

Oratorij pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Sara Munda, ponedeljek, 9. julij 2012 ob 13:18
Od 2. do. 6. julija 2012 so se otroci župnije Sveti Jurij ob Ščavnici in drugih sosednjih župnij družili na vsakoletnem oratoriju. Na dnevih oratorija, ki so dnevi veselja, razgibanih dejavnosti, pesmi, iger in krščanskega življenja, je počitniški dolgčas preganjalo 76 otrok skupaj s 16 animatorji. Vodja oratorija 2012 pri Svetem Juriju ob Ščavnici je bil domači župnik, gospod Boštjan Oslaj.

Letošnje geslo oratorija se je glasilo Grem jaz in je prisotne vzpodbujalo k zahvaljevanju vsega kar imamo, opravljanju prostovoljnega dela, preprostosti in razmišljanju o boljšem življenju.

Poglavitna zgodba letošnjega oratorija po celotni Sloveniji je zgodba o Mariji Dominiki Mazzarelo, njeni dobroti in volji do dela. Animatorji so poskrbeli, da so otrokom vsak dan zaigrali določen prizor iz njenega življenja in tako nazorneje prikazali obravnave vrednote in simbole posameznega dne. Skozi življenje Marije Dominike Mazzarelo, ki je bila začetnica oratorija Don Boska, so otroci spoznavali temeljne družbene vrednote in razmišljali o družini, povezanosti, o z veseljem opravljenih dolžnostih, prostovoljstvu, voditeljstvu in preprostosti.

Vsak dan so bile pripravljene različne aktivnosti
Otroci so bili porazdeljeni v starostne skupine po katehezah, kar je naneslo na 8 skupin. Njihov dnevni ritual je bil dvig in spust zastave ob petju himne in ostalih pesmi. Zbrali so se ob 9. uri in oratorijski dan zaključili ob 4. popoldne. Po katehezah so se otroci razvrstili v delavnice, ki so jih pripravili animatorji. Eni so pekli, drugi šivali podstavke, nekateri zlagali Hama perlice ali izdelovali škatlice, spet tretji so se zabavali na športni delavnici.

Vsak dan so bile pripravljene tudi posebne prostočasne aktivnosti. Ponedeljek je bil dan spoznavanja, v torek so se odpeljali v Bioterme Mala Nedelja. V sredo jih je obiskal čarovnik, sicer ne tisti pravi s klobukom in palico, kot so mnogi pričakovali, temveč je to bil župnik iz Maribora. V četrtek so se peš odpravili na bližnji otok ljubezni, tam so tudi izvedli vse kateheze in aktivnosti. Prav tako so si v naravi uredili prostor, kjer je župnik opravil zaključno sveto mašo. Zadnji dan so bile pripravljene vodne igre, kot presenečenje pa so se pripeljali gasilci, ki so poskrbeli za še dodatno mero škropljenja in veselja ob vodi.

Zaključna prireditev
V petek zvečer so otroci, skupaj z animatorji, za starše pripravili tudi zaključno prireditev. Na njej so predstavili vso dogajanje oratorijskega tedna. Vsaka kateheza se je predstavila s svojo točko, prav tako so se predstavili animatorji. Otroci so predstavili potek dnevov in zgodbo, ki so jo spremljali, animatorji pa so odigrali še zadnji del zgodbe. Manjkali niso niti triki, ki so jih pripravili po zgledu čarovnika Jaka. Za popestritev pa so se s posameznimi točkami predstavili otroci s svojimi talenti. Ob zaključku so pripravili tudi razstavo, kjer so si starši lahko pogledali izdelke svojih otrok.

Oratorijski teden je bil pester ter zanimiv in je minil v duhu veselja, petja in kvalitetnega preživljanja počitnic. Otroci se vsako leto z veseljem udeležujejo oratorija, v vedno večjem številu, tako, da drugo leto lahko pričakujemo še več otrok kot tudi animatorjev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje