Skozi zgodovino nogometa v Ljutomeru

Nekdaj zelo znano ime v nogometu - Tehnostroj, se poslavlja tudi v Veržeju

Prlekija-on.net, torek, 10. julij 2012 ob 18:172
Nogometni klub Ljutomer je nastal leta 1948, ko je nekaj ljutomerskih nadebudnežev organizirano vstopilo v tekmovalni sistem nogometa. Sprva se je igralo ob reki Globetki, pri mali železniški postaji, pozneje ob parku 1. slovenskega tabora, od leta 1975 pa na igrišču ob reki Ščavnici.

"Nogometni klub Ljutomer je doživljal svoje padce in vzpone - vendar to ni toliko pomembno. Pomembno je to, da so se v športno - tekmovalnem duhu kalila prijateljstva s te in one strani reke Mure, pa širom Slovenije in tudi tujine. Vzeli smo mladino cesti, gostilni in jih že kot cicibančke vzgajali v športnem duhu. Minevali so tedni, meseci, leta - minevala desetletja... menjale so se generacije - tista, ki je to lepo igro v Ljutomeru pričela. pa tiste, ki so to nadaljevale - menjavali so se igralci, trenerji, pa vodstvo - klub pa kljub finančnim težavam nikoli v tem obdobju ni prenehal delovati", so besede, ki jih je leta 1998, ob 50-letnici kluba, zapisal Jože Lebar - Juš, predsednik kluba v letih 1984-1988.

V sezoni 1965/66 je ljutomerski nogometni klub, ki se je takrat imenoval NK Tehnostroj, v Pomurski nogometni ligi osvojil prvo mesto in se uvrstil v takrat imenovano vzhodno consko ligo (v tej ligi so klubi iz Pomurja nastopali vse do leta 1976, ko je bila liga razpuščena), že v naslednji sezoni pa iz nje, zaradi finančnih težav izpadel. V sezoni 1973/74 so ponovno igrali v vzhodni conski ligi, a po koncu prvenstva spet izpadli. Posledice so bile katastrofalne, saj je klub Tehnostroj razpadel, takratni igralci pa so si poiskali druge klube ali pa so prenehali z aktivnim igranjem.

Vzrok za izpad je bil nov tekmovalni sistem, kjer so zmanjšali število ekip v drugi ligi, k prenehanju obstoja kluba pa je botrovalo tudi prenehanje financiranja dejavnosti, kadrovske in igralske težave in nenazadnje izguba igrišča, saj je na mestu igrišča bila lokacija letnega kopališča. Obljube o novem športnem objektu so bile dane, vendar je klub precej časa ostal brez igrišča. Na pomoč klubu je priskočil TVID Partizan Cven, kjer so usposobili pomožno igrišče, kjer je Ljutomer tri leta igral kot gost, nogomet pa je v tem času v Ljutomeru izgubil mnogo privržencev.

Organizacijsko je klub v letu 1974 prenehal obstajati, vodstvo kluba je bilo razpuščeno, finančna pomoč Tehnostroja ukinjena, ostali pa so veliki dolgovi. Igralski kader je bil izredno mlad in neizkušen, starejši so odšli k drugim klubom, ... Pa vendar je klub ostal pri življenju, si nadel ime NK Ljutomer ter se počasi prebijal navzgor.

Takrat je bilo izvoljeno novo vodstvo, klub pa uradno registriran kot športno društvo. Prav takratnemu vodstvu gre zahvala, da se je klub obdržal skozi desetletja na dokaj visokem nivoju v Pomurju, v letih 1980-83 pa tudi igral v 2. slovenski ligi vzhod.

Za klub je pomembna sezona 1977/78, saj je bil takrat zgrajen atletski stadion, klub pa je dobil sodobno nogometno igrišče in slačilnice ter omogočene pogoje za kakovostnejše delo. Takrat je v slovenskem tekmovalnem sistemu bilo potrebno imeti pionirsko, kadetsko, mladinsko in člansko ekipo. Klub je te pogoje izpolnjeval, zato sta mladinska in članska vrsta lahko tekmovali v 2. slovenski ligi - vzhod. Kljub dobrim rezultatom, klub ni vzdržal velikega finančnega bremena v ligi, saj so le redka podjetja sodelovala pri podpori klubu. Eno redkih stalnih sponzorskih podjetij je bilo trgovsko podjetje Vesna, ki je prisluhnilo potrebam kluba. Ljutomerski klub je v 90. letih prejšnjega stoletja nosil tudi to ime.

Ob otvoritvi novega stadiona se je okrog igrišča zbrala doslej najštevilčnejša množica gledalcev v Ljutomeru. Nekaj čez 4.000 gledalcev iz cele severovzhodne Slovenije je takrat burno pozdravilo takratnega jugoslovanskega prvoligaša Olimpijo iz Ljubljane. Čeprav so gostje takrat dodobra napolnili mrežo domačinov, je to bil nogometni praznik za Ljutomer.

Klub je od takrat večino sezon igral v 1. medobčinski ligi Murska Sobota in v Pomurski ligi, v sezoni 2011/12 pa se jim je uspelo uvrstiti v 3. SNL - vzhod. V novi sezoni bomo ljutomerski klub torej spremljali na nekoliko višji ravni, pomerili pa se bodo tudi z drugim prleškim tretjeligašem, ki bo v novi sezoni nosil novo ime - NK Farmtech Veržej. S tem se tudi v Veržeju poslavlja nekdaj zelo znano ime Tehnostroj.

V ponedeljek, 9. julija, je bil v organizaciji MNZ Lendava, katera bo dve leti vodila 3. SNL - vzhod, opravljen tudi žreb za prihodnjo člansko sezono. Jesenski del lige se bo zaključil z lokalnim derbijem Ljutomer - Veržej, ki bo tokrat prvič na sporedu v 3. SNL.

Prvi krog 3. SNL vzhod, 25.08.12-17.30:
Ljutomer : Zreče
Kovinar Štore : Veržej
Tromejnik : Šmarje pri Jelšah
Odranci : Ahha Emi Bistrica
Rakičan : Koroška Dravograd
Malečnik : Agroservis Beltinci
Čarda Martjanci : Grad

Celoten razpored lahko vidite tukaj.

Na desni strani pa si lahko ogledate stare fotografije ljutomerskega kluba, ki smo jih prejeli od nekdanjih funkcionarjev v klubu.


Več v Šport