Jaume Balagueró in Alex Chandon s Hudim mačkom letošnjega festivala

8. Grossmannov festival se je zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim

Prlekija-on.net, nedelja, 22. julij 2012 ob 02:29
Na zaključni slovesnosti 8. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina so v soboto, 21. julija, bile podeljene nagrade v posameznih kategorijah. Letos sta zmagovalca dva, Jaume Balagueró z Medtem ko si spala (Mientras duermes) in Alex Chandon z Izrojeno (Inbred).
Alex Chandon

Alex Chandon predstavil film Izrojeno


Jaume Balagueró in Marcel Štefančič jr.

Jaume Balagueró in Medtem ko si spala



Hudi maček za najboljši celovečerni film je torej šel v roke dvema "starima mačkonoma". Žirija v sestavi Slobodan Šijan, Phillip Bergson in Christian Hallman se je izjemoma odločila, da bodo nagrado Hudi maček letos enakomerno razdelili med različna, a enako uspela filma.

Obrazložitev žirije je, da Jaume Balagueró v svojem najnovejšem filmu z osupljivim mojstrstvom kaže, kako se grozne stvari lahko zgodijo tudi v najbolj običajnih okoljih, Alex Chandon pa domiselno postavi groteskno dogajanje v slikovito yorkshirsko pokrajino ter pri tem obrača na glavo ustaljene ruralne stereotipe.

Hudega starega mačka za življenjsko delo je častnemu gostu Goranu Markoviću podelil režiser Dinko Tucaković.

Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je prejel Siniša Dugonjić za film Fanzini z Marsa (Fanzini sa Marsa).

Žirija v sestavi Igor Vidmar, Zdenko Franjić in Igor Bašin je svojo odločitev obrazložila kratko in jedrnato. "Brez balasta in samopoveličevanja. Učinkovito in kompleksno je zaobjeta fanzinovska scena in na njo vezana DIY (naredi sam) estetika ter odkriva filozofski, družbeni, politični in socialni pomen fanzinov. Četudi gre za zgodbo nekega minulega časa, nimamo opravka z nostalgijo, ampak s samorefleksijo in tudi kancem samokritike, ki se v modernih časih hiper(dez)informacij ponuja kot luč na koncu predora. Naredi svoj fanzin."

Žirija v sestavi Magnus Paulsson, Aleš Blatnik in Leo Oblak je za Slakovega hudega mačka proglasila film Ujeta ptica (The Captured Bird), kanadske režiserke Jovanke Vuckovic.

"…za vizualno drznost in domišljijo. Filmu uspe ujeti domišljijo protagonista na mračen in lep način, v vizualni tradiciji najboljših grozljivk iz 70-ih in 80-ih".

Melies d'Argent – nominacija za Melies d'Or, nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film je prejel film Legenda (Leyenda) španskega režiserja Pau-ja Teixidor-a.

"…ker iz enostavnega koncepta družinskega izleta naredi grozljivo pravljico. Izvrsten primer, kako narediti izjemno učinkovit film skoraj brez kakršnih koli posebnih učinkov. Starši pozor!"

Najboljše vino festivala je Renski rizling izbor 2009 (PRA-VinO Čurin - Prapotnik), ki je bil podeljen iz rok slovenske vinske kraljice Martine Baškovič.

Na letošnjo Malo delavnico groze, inspirirano s filmom »Mala prodajalna groze" hudega starega mačka 2008 Rogerja Cormana, kjer filmske ekipe morajo posneti in dokončati film tekom festivala, se je letos prijavila ena ekipa pod taktirko Marka Ficka. Rezultat je kratka grozljivka Krvava želja.
Goran Marković

Goran Marković in projekcija filma Že videno




Več v Glasba in film