Na Spodnji Ščavnici pripravili že 30. Dan žetve

Najboljša žanjica je bila Elizabeta Majerič iz Juršinec

Branko Košti, torek, 24. julij 2012 ob 13:341
30. Dan žetve

30. Dan žetve

Kljub neugodni vremenski napovedi so prizadevne organizatorke, članice Društva podeželskih žena Gornja Radgona, v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, KZ Gornja Radgona, KGZ Murska Sobota - enote za kmetijsko svetovanje Gornja Radgona in ob pomoči številnih krajanov Spodnje Ščavnice, v nedeljo, 22. julija, pripravile že trideseti Dan žetve.

Jubilejno prireditev so s svojim obiskom počastili nekateri visoki gostje, med njimi Marjeta Avsec, predstavnica Zadružne zveze Slovenije, Franc Režonja, direktor KGZ Murska Sobota in Marija Markovič, predstavnica Zveze kmetic Slovenije, ki so se v svojih nagovorih zahvalili prizadevnim organizatorjem za dolgoletni trud pri organizaciji prireditev in jim izrekli spodbudne besede tudi za naprej. Prisotna je bila tudi vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric, Jerneja Jančar.

Po predstavitvi kronološkega pregleda prireditev skozi trideset let, so se žanijce v spremstvu muzikantov in obiskovalcev v povorki odpravile na njivo, kjer so že čakale odmerjene parcele. V žetvi s srpom se je pomerilo štirinajst žanjic, ki so prišle iz Društva gospodinj Marta Juršinci, Društva kmetic Desternik, Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici in Društva podeželskih žena Gornja Radgona. Ob bučnem navijanju gledalcev ter ob duhovitih komentarjih voditelja, Pepeka z brega, so žanjice pokazale svojo spretnost v delu s srpom, izdelavi "pantov" in povezovanju snopov. Sodniki so pri ocenjevanju upoštevali poleg hitrosti tudi čistost požete površine in čvrsto povezanost snopov. Že po tradiciji so ob koncu obvladovanje košnje prikazali še župani G. Radgone Anton Kampuš, Radenec Janez Rihtarič in Sv. Jurija Anton Slana.

Po žetvi so domačini prikazali še mlatenje s "trešmašino", čiščenje zrnja z "bintmlinom" in mlatev z mlatilnico.

Prireditev so popestrili tudi z bogatim spremljevalnim programom, v katerem so pripravili kulinarično razstavo, razstavo ročnih del in šaljive igre.

Sodniki pod vodstvom Antona Slane so odločili, da je svojo parcelo najbolj kvalitetno požela Elizabeta Majerič iz Društva gospodinj Marta, Juršinci, pred Marijo Tanacek, članico DPŽ Gornja Radona in Jožico Žajdela, DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici.


Več v Družabno