V Bolehnečicih izvedli 21. regijsko tekmovanje oračev Prlekije in Prekmurja

Orači so tekmovali za uvrstitev na državno prvenstvo in za pokal sejma Agra

Branko Košti, ponedeljek, 6. avgust 2012 ob 11:59
21. regijsko tekmovanje oračev

21. regijsko tekmovanje oračev

24 oračev iz Prekmurja in Prlekije, med njimi tudi dve dekleti, je v soboto, 4. avgusta v Bolehnečicih, tekmovalo za uvrstitev na državno prvenstvo in hkrati za pokal sejma Agra. Orali so z dvobrazdnimi plugi krajniki in obračalnimi plugi, izven konkurence pa je za pokal sejma Agra tekmovalo šest oračev s starodobnimi traktorji in plugi ter en orač z navadnim dvobrazdnim plugom.

Prva sta v strnišče Štuhečeve njive zaorala Mirko Karba in Mirko Hanžel, in to kar s konjsko vprego, kar v današnjih časih vidimo zelo poredko, zato so bili orača in konja nagrajeni z bučnim aplavzom.

Za konjsko vprego so njivo zasedli "jekleni konji", nekateri s krepko čez 100 KM, njihovo delo pa je ocenjevalo 14 sodnikov in še štirje merilci globine. Sodniki so v kategoriji dvobrazdnih plugov krajnikov med Prleki Marku Meznariču in Matjažu Nedoku prisodili enako število točk in sta si prvo mesto razdelila, med Prekmurci pa je zmagal aktualni državni prvak Matej Sinic. Med orači z obračalnimi plugi je bil najboljši Prlek Leon Fras, med Prekmurci pa je zmagal Gregor Duh. Vsi zmagovalci so se uvrstili na državno prvenstvo, ki bo 31. avgusta in 1. septembra v Brežicah.

Janko Karba je zmagal med orači s starodobnimi traktorji in plugi, pokal sejma Agra pa bo prejel tudi Franc Rigač za oranje z navadnim dvobrazdnim plugom.

Tekmovanje v Bolehnečicih je organiziralo Društvo oračev Pomurja skupaj s soorganitaorji: Regionalnim centrom zveze za tehnično kulturo Slovenije Murska Sobota, KGZ Murska Sobota, Pomurskim sejmom in Občino Sv. Jurij ob Ščavnici. Seveda so k popolnemu uspehu tekmovanja in prireditve nasploh veliko pripomogli številni domačini, krajani Bolehnečic in člani Društva podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki so poskrbeli za tekočo ohladitev v vročem sobotnem dnevu in pripravili spremljevalni program, v katerem je najbolj navduševalo izvirno tekmovanje v kegljanju s traktorjem.


Več v Družabno