Na bankomatu v Murski Soboti odkrili »skimming« napravo

Da bi se izognili takšnim težavam, vam v nadaljevanju posredujemo nekaj priporočil

Prlekija-on.net, petek, 10. avgust 2012 ob 12:191
Da ne boste ostali brez denarja, ob sumljivih situacijah, upoštevajte priložena navodila

Da ne boste ostali brez denarja, ob sumljivih situacijah, upoštevajte priložena navodila

Konec prejšnjega tedna je komitentka ene izmed bank obvestila policiste, da je, pri dvigu denarja na bankomatu v Murski Soboti, v reži za kartico našla pritrjeno napravo z vezjem.

Pri preiskavi primera je bilo ugotovljeno, da je do sedaj neznani storilec na bankomat namestil napravo za krajo podatkov z bančnih kartic, t.i. »skimming« napravo. Naprava je bila vgrajena v prostor, kamor uporabnik vstavi kartico.

S pomočjo tako pridobljenih podatkov je mogoče izdelati kopijo bančne kartice in opraviti dvig denarja. Da bi se izognili takšnim težavam, vam v nadaljevanju posredujemo nekaj priporočil (vir: spletna stran Združenja bank Slovenije):
  1. Ko opravljate katerokoli transakcijo (še posebej, ko uporabljate bančni avtomat) pazite, da nihče ne vidi vaše osebne številke, ki ste jo vtipkali in da so čakajoči za vami dovolj oddaljeni od vas. Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.
  2. Bančne avtomate uporabljajte sami in nikomur ne povejte svoje osebne številke za uporabo kartice (PIN kode). Če avtomata ne znate uporabiti, ne sprejmite pomoči mimoidočega, raje se o uporabi poučite v svoji banki oz. hranilnici.
  3. Kartico uporabljajte na tistih bančnih avtomatih, ki stojijo na obljudenem, dobro osvetljenem mestu.
  4. Če na bančnem avtomatu zaznate kakršnokoli razliko od običajnega delovanja (npr. kartico težje vložite v avtomat, na reži za kartico so pritrjeni dodatni elementi ipd.), vzemite kartico in zapustite avtomat ter uporabite drugega. Vljudno vas prosimo, da o tem dogodku obvestite banko oz. hranilnico, na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici in/ali na številko 113.
  5. Če so bančni avtomati nameščeni v prostorih, skozi vrata katerih lahko dostopate le s kartico, nikoli ni potrebno vtipkati PIN številke. Če je na vratih nameščena naprava, ki od vas zahteva vnos PIN številke, tega ne storite.
  6. Spremljajte obvestila, ki se prikazujejo na ekranu bančnega avtomata, medtem ko poteka izplačilo zahtevanega zneska.
  7. Vedno zahtevajte potrdilo o opravljeni transakciji na bančnem avtomatu.
  8. V primeru, da vam bančni avtomat ne vrne kartice (zaradi ovire, nameščene na reži za sprejem kartice), ob ali na njem pa je prilepljeno navodilo, da ponovno vtipkajte PIN številko, tega ne storite. Enako velja, če vam ponovno vtipkanje PIN številke predlaga oseba, ki se nahaja v bližini in se običajno predstavlja za bančnega delavca. V obeh primerih takoj, ko bo mogoče, obvestite najbližjo enoto banke oz. hranilnice ali avtorizacijski center Bankarta na telefonsko številko 01-583-4183.
    PIN številko vnesite le v primeru, ko se na ekranu bančnega avtomata pojavi ustrezno navodilo.


Več v Črna kronika